Πρόσωπα

Ελίζα Κονοφάγου: Το ελληνικό «χτύπημα» στις ανίατες ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Πρόσωπα

Ελίζα Κονοφάγου: Το ελληνικό «χτύπημα» στις ανίατες ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2020, μία ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ, υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους που έγινε ποτέ στην ιστορία σε ασθενή με Αλτσχάιμερ.

Επικεφαλής της πρωτοποριακής αυτής επέμβασης ήταν μια Ελληνίδα ερευνήτρια, η Ελίζα Κονοφάγου.

Με καταγωγή από την Πρέβεζα, η Ελίζα είναι κόρη του Χημικού Μηχανικού και μέλους της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Ηλία Κονοφάγου και εγγονή του Κωνσταντίνου Κονοφάγου, Υπουργού Βιομηχανίας της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η ίδια γεννήθηκε στην Γαλλία, αλλά τα μαθητικά της χρόνια τα πέρασε στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή με άριστα και έπειτα επέστρεψε στο Παρίσι όπου σπούδασε Χημική Φυσική.

Συνέχισε με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Βιοϊατρική Μηχανική, ενώ ακολούθησε και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ιατρική Σχολή του Harvard όπου και πήρε θέση λέκτορα.

Η Ελίζα Κονοφάγου ήξερε από μικρή τι ήθελε να κάνει. Το ενδιαφέρον της για την Βιοιατρική Μηχανική προέκυψε όταν, σε ηλικία 12 ετών, επισκέφθηκε με την μητέρα της το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ΜΙΤ και έμαθε για την ύπαρξη αυτού του επιστημονικού πεδίου. Την μάγεψε αμέσως, γιατί συνταίριαζε τη Μηχανική με την προσφορά στον πληθυσμό μέσω ιατρικών εφαρμογών.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1991, ως βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Pierre et Marie Curie στο Παρίσι. Tην επόμενη χρονιά βρέθηκε στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα και το ’93, ήρθε για λίγο στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως Βιοϊατρικός Μηχανικός στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα αλλά και ως βοηθός έρευνας στον Δημόκριτο.

Αμέσως μετά, διετέλεσε βοηθός ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, έπειτα έγινε ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard, στο οποίο παραμένει επισκέπτρια.

Από το 2003 εώς και σήμερα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Στόχος του εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης, στο οποίο είναι διευθύντρια, είναι η ανάπτυξη νέων τεχνικών υπερήχων τόσο για την απεικόνιση όγκων ή άλλων παθήσεων, όσο και για θεραπευτικές εφαρμογές σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Για την έρευνα της αυτή, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στις 28 Νοεμβρίου 2018, της απέδωσε την πατέντα για τη μέθοδο θεραπείας του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον μέσω υπερήχων
Στην Ελλάδα, τιμήθηκε με το βραβείο Μποδοσάκη το 2017.

Η έρευνα της πρόκειται να φέρει επανάσταση στον χώρο της Ιατρικής και να επωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες του Νευρικού Συστήματος.

Η Ελίζα Κονοφάγου αποτελεί ακόμα μία Ελληνίδα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό, κάνοντας υπερήφανη την πατρίδα μας.

 

You may also like