Πρόσωπα

10 παρεμβάσεις του Κυρανάκη που ΔΕΝ έκαναν θόρυβο

Πρόσωπα

10 παρεμβάσεις του Κυρανάκη που ΔΕΝ έκαναν θόρυβο

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Έχει επιλέξει συνειδητά να μην μιλάει “ξύλινα” και να μην στρογγυλεύει τις απόψεις του, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συχνά αντιδράσεις είτε θετικές είτε αρνητικές.

Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν αρκετές δηλώσεις που ουδέποτε έχει κάνει. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αρκεί να γκουγκλάρει κανείς τις λέξεις “σουβλάκια”, “μακαρόνια”, “βιογραφικά” και διάφορα άλλα. Αν μπει κανείς στον κόπο να δει και να διαβάσει ακριβώς τι έχει δηλώσει, θα καταλάβει ότι οι τίτλοι πολλών ιστοσελίδων αμφιβόλου αξιοπιστίας, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αντί να συλλέξουμε λοιπόν τίτλους δήθεν δηλώσεών του, “ψάξαμε” τον Κυρανάκη λίγο πιο βαθιά. Και το κάναμε για να δούμε την πραγματική του ατζέντα στην μέχρι τώρα κοινοβουλευτική του θητεία.

Επιλέξαμε 10 παρεμβάσεις του Κυρανάκη που πιθανότατα δεν είχες ξανακούσει.

 

 

1. Η λύση στο πρόβλημα της χαώδους πολυνομίας και το τέλος των άσχετων τροπολογιών

Στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο κ. Κυρανάκης κατέθεσε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για να μπει ένα τέλος στην πολυνομία και στην αντισυνταγματική πρακτική των άσχετων τροπολογιών, η οποία μάλιστα είχε διακομματική υποστήριξη από μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Με μια μόνο προσθήκη στο Άρθρο 73 του Συντάγματος εξήγησε πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα: “Διατάξεις που τροποποιούν ισχύοντες νόμους συζητούνται και ψηφίζονται αυτοτελώς”. Έτσι θα μπορούσε να προχωρήσει απρόσκοπτα η κωδικοποίηση της νομοθεσίας ανά τομέα, αλλά και να διαφυλαχθεί από άσχετες διατάξεις, οι οποίες πλέον θα μπορούσαν να ενταχθούν απευθείας στο νομοθέτημα όπου ανήκουν. Για παράδειγμα μια αλλαγή σε ήδη υπάρχοντα φόρο, θα προστίθεται απευθείας στον “Φορολογικό Κώδικα”.

Αυτή η πρόταση, παρότι λύνει ένα μόνιμο πρόβλημα που ταλαιπωρεί δικαστές, λογιστές, δημόσια διοίκηση, δικηγόρους, αλλά και κάθε ενεργό πολίτη που ψάχνει τους νόμους για να βρει το δίκιο του, δεν αναδείχθηκε ποτέ από κάποιο μέσο ενημέρωσης.

Αξίζει να δείτε την ομιλία του στη Βουλή για το ζήτημα:

 

 

 

2. Η πρόταση για εισαγωγή μαθήματος τεχνητής νοημοσύνης στα Δημοτικά Σχολεία και η παρέμβασή του υπέρ της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής

Οι παρεμβάσεις του κ. Κυρανάκη για την Παιδεία είναι συχνές, όμως ξεχωρίσαμε ένα θέμα, που έρχεται από το μέλλον και αφορά την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στην οικονομία.

Ο νεαρός βουλευτής λοιπόν πρότεινε στα πλαίσια δημιουργίας εργαστηρίων στα Ελληνικά Σχολεία, να προστεθεί μάθημα τεχνητής νοημοσύνης από τα Δημοτικά με σκοπό να επενδύσει η χώρα στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Όπως δήλωσε στην ολομέλεια, σίγουρα η χώρα δεν έχει τα δισεκατομμύρια των πόρων που χρειάζονται για να ανταγωνιστεί σήμερα προηγμένες χώρες, μπορεί όμως με μια 10ετή στρατηγική να επενδύσει στη γνώση που χρειάζονται οι επόμενες γενιές.

Η πρόταση του βουλευτή έτυχε ευρωπαϊκής αναγνώρισης καθώς το γνωστό περιοδικό “Our World” δημοσίευσε την πρόταση του κ. Κυρανάκη, το Economic Ideas Forum στις Βρυξέλλες ανέδειξε την πρόταση το 2021, ενώ ο Βουλευτής έθεσε το ζήτημα και στον Ελληνοαμερικανό Υφυπουργό Άμυνας και Τεχνολογίας των Η.Π.Α. Michael Kratsios που την σχολίασε πολύ θετικά.

Βέβαια παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη και γενικά στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τα εγχώρια Μ.Μ.Ε δεν ασχολήθηκαν με αυτή την προοπτική αναβάθμισης των σχολείων.

 

 

3. Κατέθεσε πρόταση στον Προϋπολογισμό για μια μεγάλη και ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Την άμεση σύνδεση φόρων – παρεχόμενων υπηρεσιών

Ακούμε συνήθως βουλευτές στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό να μιλούν από το βήμα της Βουλής για γενικά οικονομικά δεδομένα και τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας. Ακούμε επίσης κόμματα να προτείνουν μειώσεις φόρων ή αυξήσεις δαπανών σε διάφορους τομείς, χωρίς να γίνεται ποτέ κατανοητό στους πολίτες, ότι το δεύτερο (οι δαπάνες) προέρχεται από το πρώτο (φόροι). “Η συζήτηση γίνεται πάντα μονομερώς” δήλωσε για το θέμα ο κ. Κυρανάκης.

Μας έκανε εντύπωση η πρόταση που κατέθεσε, την οποία βρίσκουμε πολύ λογική και πολύ καινοτόμο. Αξίζει να την ακούσετε.

 

 

4. Ζήτησε την άρση της ασυλίας του στη Βουλή

Μόλις λίγο καιρό μετά και την εκλογή του ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης βρέθηκε στο στόχαστρο των επικριτών του για την τοποθέτηση του ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η ΝΔ , θα πρέπει να δίνεται αποκλειστικά για Ελληνόπουλα. Αυτή η δήλωση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τον χώρο της Αριστεράς με αποτέλεσμα να του ασκηθεί μήνυση όμως ο ίδιος ο βουλευτής δεν θέλησε να κρυφτεί πίσω από την βουλευτική του ασυλία γι’ αυτό και ζήτησε ο ίδιος πρώτος απ’ όλους την άρση της.

«Η μήνυση είναι αβάσιμη. Όμως ζητώ για λόγους αρχής την άρση της ασυλίας μου. Όχι μόνο γιατί τάσσομαι κατά του μέτρου της βουλευτικής ασυλίας, όχι μόνο γιατί θέλω να δικαστώ όπως κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, αλλά γιατί θέλω ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας αυτή η απόφαση να αποτελέσει στο μέλλον κομμάτι της νομολογίας. Γιατί δεν μπορεί ο καθένας, η κάθε ΜΚΟ, όποιος θεωρεί ρατσιστικό οτιδήποτε εθνικό, να μηνύει για λόγους προσωπικής προβολής τον καθένα» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε: «Προτείνω στους υπερασπιστές αυτής της μήνυσης που προέρχονται από την Αριστερά, να φτιάξουν ένα λεξικό αποδεκτών όρων, για να μας ενημερώσουν αν ο όρος “Ελληνόπουλο” είναι τελικά ρατσιστικός ή όχι. Να γνωρίζουν τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια εδώ στην Ελλάδα πώς τους επιτρέπεται να αποκαλούν τα παιδιά τους».

 

 

5. Η πρόταση για confirmation hearings σε υποψήφιους Υπουργούς, ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και λογοδοσία

Με έντονο άρωμα Αμερικανικής πολιτικής σκηνής ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, έκανε μια ιδιαίτερη πρόταση βάσει την οποία οι υποψήφιοι για Υπουργοί της κυβέρνησης θα περνάνε από δημόσια ακρόαση με ερωτήσεις βουλευτών και μετά λαμβάνουν αντίστοιχα ψήφο εμπιστοσύνης.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν οι Υπουργοί θα έχουν κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία και οι πολίτες θα γνωρίσουν καλύτερα τους Υπουργούς και τα χαρτοφυλάκια που αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν εφ’ όσον πετύχουν στην διαδικασία.

 

6. Τα ισόβια να είναι ισόβια

Δύο φορές στην ολομέλεια ο κ. Κυρανάκης έχει επιμείνει στην πρότασή του “τα ισόβια να είναι ισόβια” και μάλιστα σε ουδέτερο χρόνο και όχι συναισθηματικά φορτισμένο μετά από κάποιο ειδεχθές έγκλημα που απασχόλησε την κοινή γνώμη.

Ο κ. Κυρανάκης είπε από το βήμα της Βουλής αυτό που ζητά ουσιαστικά ολόκληρη η κοινωνία για την ποινή των ισοβίων.

Δείτε εδώ το απόσπασμα από την ομιλία του στην ολομέλεια:

 

 

7. Κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το “Πρότυπο Πανεπιστήμιο”

Τόσο στις εμφανίσεις του στην τηλεόραση, όσο και σε αρθρογραφία του με τίτλο “Ένα πρότυπο δημόσιο πανεπιστήμιο για τη γενιά του 2030” ο κ. Κυρανάκης διατύπωσε το δικό του όραμα για το πανεπιστήμιο του αύριο, που θα ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και της αγοράς, αλλά και στις φιλοδοξίες των φοιτητών.

“Ένα νέο Ίδρυμα, που θα λειτουργούσε ξεχωριστά και αυτόνομα. Σε δικές του εγκαταστάσεις, μακριά από αστικό κέντρο, με ελεγχόμενη είσοδο, φύλαξη και κάμερες. Χωρίς στέκια, χωρίς παρατάξεις, χωρίς αφίσες και συνθήματα σε τοίχους. Με διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές, τεχνολογικό εξοπλισμό στις αίθουσες και τα εργαστήρια, χωρίς το φόβο κλοπών και ξυλοδαρμών…” Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

 

 

8. Εισηγήθηκε στην βουλή το σχέδιο νόμου για την αρχή της Ίσης Μεταχείρισης για ΑμεΑ – Το μήνυμά του για τον προσωπικό βοηθό ΑμεΑ στη νοηματική γλώσσα

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απασχόλησε τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη ο οποίος αποτελεί και μέλος της υποεπιτροπής ΑΜΕΑ στη Βουλή. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι μπήκε στη διαδικασία να μάθει στη νοηματική γλώσσα, τα όσα ήθελε να πει για το νομοσχέδιο, κάτι που εκτιμήθηκε πολύ από τους συλλόγους ατόμων με αναπηρία. Φυσικά ούτε αυτό το είδαμε σε κάποιο κανάλι.

Στις 16 Φεβρουαρίου εισηγήθηκε στην Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αρχή της Ίσης Μεταχείρισης των ΑμεΑ δείχνοντας έμπρακτα ότι δεν εγκατέλειψε τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο.

 

 

9. Δήλωσε Εθελοντής Δασοπυροσβέστης και ήταν παρών στα μέτωπα στις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 και 2022

Πρόκειται για τον μοναδικό και ίσως τον πρώτο Έλληνα βουλευτή ο οποίος είναι εν ενεργεία εθελοντής πυροσβέστης ταυτόχρονα με την βουλευτική του ιδιότητα. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στο παρελθόν, ο λόγος που τον υποκίνησε να ενταχθεί στις δυνάμεις των εθελοντών πυροσβεστών ήταν γιατί δεν άντεχε να μένει αμέτοχος σε κρίσιμες καταστάσεις όπως αυτές των πυρκαγιών που βλέπουμε να εκτυλίσσονται τα καλοκαίρια. Μάλιστα έδωσε το παρόν τόσο στις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2021 στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στην Βαρυμπόμπη όσο και στο μέτωπο του Ιουλίου το 2022 στην Πεντέλη.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα μάλιστα διαθέτει ειδική κατηγορία (όπως και για άλλες δράσεις του που θα δούμε παρακάτω) όπου εξηγεί τι σημαίνει να είσαι εθελοντής πυροσβέστης δίνοντας πληροφορίες ενώ στο τέλος μπορεί να εγγραφεί όποιος επιθυμεί σε μια από τις διαθέσιμες ομάδες εθελοντών.

 

10. Έδωσε έναν ολόκληρο βουλευτικό μισθό για τα έξοδα θεραπείας της Μυρτώς χωρίς να το προβάλει ποτέ στα social media

Ίσως κάποιοι να θυμούνται τα Χριστούγεννα του 2020 την διαδικτυακή καμπάνια που διοργάνωσε ο κ. Κυρανάκης για να καλυφθούν τα έξοδα θεραπείας της Μυρτώς, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 20.000 ευρώ. Αυτό που γνωρίζουν ελάχιστοι είναι ότι σε εκείνη την καμπάνια, ο ίδιος προσέφερε ολόκληρο τον βουλευτικό μισθό του (4.700 ευρώ) χωρίς να το δημοσιεύσει.

Πρόκειται για μια κίνηση ανθρωπιάς και ήθους που σπάνια βλέπουμε από πολιτικούς.

Ο ίδιος συνεχίζει τον αγώνα για την αποκατάσταση της Μυρτώς, της οποίας η μητέρα τον έχει ευχαριστήσει δημοσίως για την αθόρυβη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια.

You may also like