Πρόσωπα

Θοδωρής Λιβάνιος: Ποιος είναι ο τεχνοκράτης νέος Υπουργός Εσωτερικών

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ
Πρόσωπα

Θοδωρής Λιβάνιος: Ποιος είναι ο τεχνοκράτης νέος Υπουργός Εσωτερικών

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος της νέας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Ανάμεσα στις αλλαγές που έγιναν, ένας άνθρωπος που αναβαθμίστηκε ήταν ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Γεννημένος το 1977, απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εμπιστεύτηκε θέση ευθύνης σε επίπεδο κυβέρνησης. Όμως η σταδιοδρομία του στον χώρο της πολιτικής ξεκίνησε με τη θέση του ειδικού συμβούλου στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το 2010, όπου συνέβαλε στη σύνταξη και την προετοιμασία του προγράμματος «Καλλικράτης» και του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Από το 2011 έως το 2014, υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, ενώ το 2014, επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η συμμετοχή του στη Νέα Δημοκρατία έγινε πιο έντονη από το 2016, όταν ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Πληροφορικής και ήταν επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας του κόμματος για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019.

Με την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ορίστηκε Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών. Όμως και κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία χρειάστηκε να μεταφερθεί και μάλιστα δύο φορές, καθώς θεωρείται πρόσωπο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Υπηρέτησε ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και αμέσως μετά βρέθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πριν την πολιτική

Πριν την είσοδό του στην πολιτική, ο Θοδωρής Λιβάνιος εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα, σε επιχειρήσεις πληροφορικής και σε έρευνας αγοράς, ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαχειριστής βάσεων δεδομένων και αναλυτής δεδομένων ερευνών.

Με την εκτενή εμπειρία του τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στόχος του Θοδωρή Λιβάνιου από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών είναι να προωθήσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο νέος υπουργός, επαίνεσε το έργο της απερχόμενης υπουργού, Νίκης Κεραμέως. Τόνισε ότι, παρόλο που αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο, είναι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και στη νέα της θέση ως υπουργός Εργασίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους νέους υφυπουργούς, Βασίλη Σπανάκη, υπεύθυνο για την αυτοδιοίκηση, και Κώστα Γκιουλέκα, υπεύθυνο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε με συγκίνηση στην υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σημειώνοντας ότι χαίρεται που θα συνεργαστούν ξανά, αφού αυτή ήταν διευθύντρια του γραφείου του πριν από δέκα χρόνια, όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας στο ίδιο υπουργείο.

You may also like