Πρόσωπα

Ευθύμης Λέκκας: Το γνώριμο πρόσωπο κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών

Πρόσωπα

Ευθύμης Λέκκας: Το γνώριμο πρόσωπο κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών

Ο Ευθύμης Λέκκας καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είναι το πλέον οικείο πρόσωπο στους Έλληνες πολίτες, καθώς μας ενημερώνει για τους σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Και καθώς αυτές καταγράφονται ολοένα και συχνότερα, όλο και πιο συχνά τον ακούμε να μας ενημερώνει ψύχραιμα για όσα δύσκολα συμβαίνουν γύρω μας.

«Αντί να κοκορευόμαστε ότι κατακτήσαμε τον κόσμο και αντί να προσπαθούμε να δαμάσουμε τις φυσικές διεργασίες, ας προσαρμοστούμε σε αυτές», είχε επισημάνει πριν μερικά χρόνια ο καθηγητής μιλώντας για την εμπειρία του στις φυσικές καταστροφές.

Έχοντας γυρίσει τον κόσμο προκειμένου να μελετήσει από κοντά τα φυσικά φαινόμενα και έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες έρευνες και όντας καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι το πρόσωπο που καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει το τι κάνει η φύση και να κινητοποιήσει τις αρχές στο να κινηθούν ανάλογα.

Βιογραφικό

Ο Ε. Λέκκας είναι πτυχιούχος Γεωλογίας και έκανε διδακτορικό στις Γεωλογικές Επιστήμες και στην συνέχεια διορίστηκε καθηγητής έχοντας την επίβλεψη μεγάλου αριθμού Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών Ειδίκευσης και Διδακτορικών Διατριβών.

Έχει εκδώσει 12 επιστημονικά βιβλία και σημειώσεις, 2 εκ των οποίων με τίτλο «Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές» και «Γεωλογία και Περιβάλλον» είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα και διδάσκονται σε επτά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές δημοσιεύσεις στα αντικείμενα της Τεκτονικής και Δυναμικής Γεωλογίας, της Γεωλογίας Περιβάλλοντος, της Σεισμοτεκτονικής, της Αντισεισμικής Θωράκισης, της Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και Υδάτινων Πόρων και πολλά άλλα από έρευνες που πραγματοποίησε στο εξωτερικό.

Είναι Πρόεδρος και μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για επιστημονικό του έργο με τίτλο «Γεωδυναμική εξέλιξη της οροσειράς του Κόζιακα και η ένταξη της ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας στην οργάνωση της Τηθύος».

Αποστολές

Περού, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Αλάσκα, Ιαπωνία, αλλά και Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, πολλές φορές στην Τουρκία, στην Αλβανία, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, σε Κίνα, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Αίγυπτο, Αλγερία, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Αφγανιστάν είναι μερικά μόνο από το μέρη του κόσμου που βρέθηκε προκειμένου να δει από κοντά το χτύπημα της φύσης. Ένας επιστήμονας ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πεδίο.

Η αποστολή μετά το σεισμό στη Φουκοσίμα η οποία προκάλεσε το θάνατο σε πάνω από 290.000 ανθρώπους, είναι αυτή που τον συγκλόνισε όπως έχει πει ο ίδιος ως τη μεγαλύτερη καταστροφή. Είναι όμως και κάποιες αποστολές όπως αυτή στην Ινδονησία μετά το τσουνάμι όπου αποκλείστηκε εκεί και που αποτέλεσε σταθμό ζωής -όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος.

Φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Πλημμύρες στην Καρδίτσα το 2020 και τώρα στη Θεσσαλία, καταστροφικές φωτιές σε Μάτι και Εύβοια, σεισμός στην Κρήτη, είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ο καθηγητής ήταν παρών για να μελετήσει το φαινόμενο αλλά και να μας ενημερώσει με ψυχραιμία.

 Το πατρικό του κατέρρευσε στον Ιανό

Αν και έχει βρεθεί σε πολλές φυσικές καταστροφές ήταν το καταστροφικό χτύπημα του Ιανού στην Καρδίτσα το οποία οδήγησε το να καταστραφεί το δικό του πατρικό σπίτι.
«Το σπίτι των γονιών μου, του δασκάλου του Λάμπρου και της μητέρας Ευρυδίκης ήταν το κέντρο της Καρδίτσας, όλοι οι συγγενείς, οι συνάδελφοι του πατέρα μου, οι φίλοι, έρχονταν σε αυτό το σπίτι. Αυτό λοιπόν το σπίτι κατέρρευσε. Και κατέρρευσε από μία καταστροφή που δεν υπολόγιζα, που δεν πρόλαβα», είχε περιγράψει τότε ο ίδιος.

Μέχρι το σαρωτικό πέρασμα του Daniel στη Θεσσαλία, τριπλάσιο σε ένταση από τον Ιανό, όπου ο Λέκκας συνεχίζει να δηλώνει παρόν και σε αυτή καταστροφή, την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

You may also like