Ανάλυση

Απόδημος Ελληνισμός: Πως υποστηρίζεται ο Ελληνισμός της Διασποράς

Ανάλυση

Απόδημος Ελληνισμός: Πως υποστηρίζεται ο Ελληνισμός της Διασποράς

Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο της χώρας μας, ενώ η δημιουργία σταθερού δικτύου επικοινωνίας με τους εκατομμύρια Έλληνες που ζουν σε 140 χώρες του εξωτερικού αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το πιο σπουδαίο βήμα όμως έγινε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει ότι η συμβολή της ελληνικής Ομογένειας είναι σημαντική για την ανάδειξη των εθνικών θεμάτων, για την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με κράτη του εξωτερικού, για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, αλλά και για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το 61% των αποδήμων Ελλήνων εντοπίζεται στην Αμερική. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε επισημάνει πως «η Ελλάδα αναγνωρίζει, τιμά και σέβεται τη συνεισφορά της ελληνικής Ομογένειας στην πρόοδο και προκοπή της». Ειδικά στις ΗΠΑ, η σημασία του lobbying είναι σημαντική για την προώθηση των εθνικών μας θέσεων.

Εκτός από την οικονομική και δημόσια διπλωματία, στη δομή του υπουργείου εξωτερικών έχουν ενσωματωθεί πλέον και τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Η κυβέρνηση, έχει μεριμνήσει ώστε να εκσυγχρονίζονται άμεσα οι υποδομές για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού στο εξωτερικό. Το link «Απόδημοι» στο gov.gr περιλαμβάνει συγκεντρωμένα όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους ομογενείς- περίπου 60 υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η προσθήκη 13 ακόμα Αρχών στην υπηρεσία myConsulLive. Συγκεκριμένα, οι πρεσβείες της Ελλάδας σε Αμμάν, Αμπούτζα, Βαγδάτη, Κουβέιτ, Μανίλα, Μπανγκόκ, Ναϊρόμπι, Πεκίνο, Ραμπάτ, Τόκυο, Τρίπολη, Τύνιδα καθώς επίσης και το Προξενείο Αδριανούπολης.

Συνολικά 86 πρεσβείες και γενικά προξενεία σε 55 χώρες δύνανται σήμερα να εξυπηρετήσουν το κοινό με ψηφιακό ραντεβού για πολλές διοικητικές πράξεις. Το έργο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς προβλέπεται η σταδιακή επέκταση της εξ αποστάσεως παροχής προξενικών υπηρεσιών μέσω του myConsulLive από το σύνολο των Αρχών που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Το Μητρώο Αποδήμου Ελληνισμού, ανάγεται σε εξαιρετικά σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία που πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο. Στόχος είναι η διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα και παράλληλα, η συμβολή τους στο nation branding, στην προώθηση των πολιτικών υπέρ της της χώρας μας, στη βελτίωση της εικόνας της και στην ανάπτυξη lobbying που είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.

Επιδιώκεται η ενεργότερη ανάμειξη της ομογένειας και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Αυτό αποδεικνύεται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων, όπου έγινε δυνατή η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο κατοικίας ή διαμονής των Ελλήνων του εξωτερικού. Τη δράση του υπουργείου Εξωτερικών συμπληρώνει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εργάζεται συστηματικά πάνω στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε υπογραμμίσει ότι: «Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες απανταχού της γης, που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση διά της ψήφου τους και να συμμετάσχουν με τον τρόπο αυτό ενεργά στις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας».

Οι ομογενείς, δύνανται να εισέρχονται στη πλατφόρμα apodimoi.gov.gr και να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς θα μετρά ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα και οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό βήμα για να έρθει η χώρα μας πιο κοντά τους, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές.

You may also like