Ανάλυση

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Ανάλυση

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Συνεχίζονται οι ζοφερές και σοκαριστικές εικόνες από τον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό κάμπο με την κυβέρνηση και την χώρα να έρχονται αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, έπειτα από το πέρασμα μιας θεομηνίας που άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές.

Η άνευ προηγουμένου καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε αγροτικά προϊόντα (με συμμετοχή πάνω από το 5% του ΑΕΠ της χώρας), θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική αλλά και την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει άμεσα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.

«Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να καλύψουμε τις ανάγκες οικοσκευής και σε δεύτερο χρόνο με εκείνα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η πλημμύρα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός από την Καρδίτσα ανακοινώνοντας τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες θα μπορούν να συνδεθούν με τους κωδικούς taxis net και να κάνουν αίτηση για τις κρατικές ενισχύσεις.

Επιπλέον σε συνεργασία με τους Δήμους θα καταβληθεί προσαύξηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ, σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν:

1. Ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες.
Το ποσό των ενισχύσεων για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, θα διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία (50% για τη δευτερεύουσα), όπου για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα και θα ακολουθηθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία ως προς τη χορήγηση.

2. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr
Για ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πλημμύρες. Για τα επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και για τα προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), το ποσό της πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

3. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων.
Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

4. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης.
Επιδότηση προσωρινής στέγασης ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία. Θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές.

5. Παράταση καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Επιδόματος Στέγασης.

6. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.
Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους.

7. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες φορείς.
Η επιχορήγηση καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης και αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης.

8. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις κατ’ αντιστοιχία των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα με τις επιχειρήσεις, επιχορήγηση καταβάλλεται και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (γεωργικές και κτηνοτροφικές). Η επιχορήγηση καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης.

9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων έως και 6 μήνες.

10. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως έξι μήνες.
Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, για έξι (6) μήνες. Η αναστολή περιλαμβάνει τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή.

11. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα και τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί.

12. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών έως και έξι μήνες.

13. Αναστολή συμβάσεων εργασίας και αντίστοιχο επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους για τρεις μήνες.

14. Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ ύψους 41,5 εκατομμυρίων για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές αλλά και την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με κινητά συνεργεία, έχει ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά. Επίσης, για το ζωικό κεφάλαιο προχωρούν αιτήσεις στην πλατφόρμα «Άρτεμις».

Ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό, όσο και για φυτικό κεφάλαιο. Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, αν και έχει πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται προκειμένου να αποζημιωθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή αρωγή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Πρωθυπουργός αναμένεται ζητήσει από την Ευρώπη έμπρακτη οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Το πρωί της Τρίτης θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο, επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι στήριξης μέσω Ευρωπαϊκών πόρων.

You may also like