Ανάλυση

Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009 η ανεργία σήμερα – Η σταθερή μείωση και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Ανάλυση

Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009 η ανεργία σήμερα – Η σταθερή μείωση και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Νέα μείωση της ανεργίας σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φτάνοντας στο 10,8% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 12,5% τον Ιούλιο του 2022 και το χαμηλότερο από το 2009. Την ίδια στιγμή στην ΔΥΠΑ, «τρέχουν» πάνω από 7 προγράμματα απασχόλησης για ανέργους.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θέλοντας να αναλάβει έναν κομβικό και ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης και αξιοποιώντας τους πόρους του «Ελλάδα 2.0» και του Νόμου «Δουλειές ξανά» επιδοτεί χιλιάδες επιχειρήσεις για να προσλάβουν ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας.

«Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την επιχορήγηση που προσφέρουν οι δράσεις μας και η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ απλή» , έχει επισημάνει ο Διοικητής της ΔΥΠΑ σε συνέντευξή του.

Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά από την Υπηρεσία 7 προγράμματα απασχόλησης με συνολικά 26 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

 • 8.000 θέσεις για ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη τους:
  Απευθύνεται δηλαδή σε νέους που δεν έχουν εμπειρία σε κάποια θέση εργασίας και επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα που καλύπτεται έως και το 100% της θέσης και των εισφορών.
 • 7.000 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών:
  Απευθύνεται σε ανέργους που δυσκολεύονται για χρόνια να βρουν εργασία και καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
 • 4.000 θέσεις εργασίας στον τομέα πράσινης οικονομίας και γυναίκες όλων των ηλικιών
 • 3.000 θέσεις εργασίας για νέους έως 29 ετών σε Αττική και Κ. Μακεδονία:
  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και θα διαρκέσει 7 μήνες παρέχοντας επιδότηση 100%
 • 3.000 θέσεις εργασίας για ανέργους 56 ετών και άνω μετά από ολοκλήρωση προηγούμενου προγράμματος
 • 700 θέσεις εργασίας για ανέργους στην Αν. Μακεδονία και Θράκη για ηλικίες 30-66 ετών
 • 300 θέσεις εργασίας για νέους 18-30 ετών στην Βόρεια Εύβοια. Το πρόγραμμα αυτό είναι στο πλαίσιο της στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα, με την ΔΥΠΑ τα τελευταία 3μιση χρόνια έχουν βρει δουλειά πάνω από 135.000 άνθρωποι και στόχος της είναι να συνεχίζει να βοηθά ανέργους να βρουν μια καλή, σταθερή δουλειά και τις επιχειρήσεις να βρουν τους κατάλληλους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, και ενώ στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος βρίσκεται η μείωση της ανεργίας κάτω από 8%, η υπηρεσία απασχόλησης ενδέχεται να παίξει έναν ακόμη ενεργότερο ρόλο.

You may also like