Ανάλυση

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2021

Ανάλυση

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2021

Το 2021 ήταν μία χρονιά γεμάτη με ειδήσεις. Οι περισσότερες δυσάρεστες με ελάχιστες “φωτεινές” εξαιρέσεις.

Το ενδιαφέρον του κόσμου στράφηκε, εκτός από την πανδημία που έχει γίνει πλέον καθημερινότητα για όλους μας, κυρίως σε γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες που κατηγορήθηκαν για βιασμούς μετά την εμφάνιση του κινήματος #MeToo, στις φωτιές αλλά και στα εγκλήματα και τα τροχαία τραγουδιστών.

Τη δική τους ξεχωριστή θέση κατέχουν οι αθλητές, τα αθλητικά γεγονότα, αλλά και οι τηλεοπτικές σειρές.

Είναι γεγονός πως η μηχανή αναζήτησης για ακόμη έναν χρόνο πήρε «φωτιά». Ας δούμε αναλυτικά τι έψαξαν σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες στο Google το περασμένο έτος.

Η ελληνική δεκάδα στο Google Search

Το top 10 των αναζητήσεων διαμορφώθηκε με αναμενόμενο τρόπο. Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το έγκλημα των Γλυκών Νερών, που «πάγωσε» τους πάντες. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δολοφόνησε την σύζυγό του Κάρολαϊν Κράουτς και στη συνέχεια έπαιξε «θέατρο» στους αστυνομικούς και στους δημοσιογράφους, στήνοντας ένα σκηνικό ληστείας μέσα στο σπίτι του στα βόρεια προάστια.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η απογραφή του 2021 που «σήκωσε» αρκετοί συζήτηση ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε να πραγματοποιείται.

Επόμενο θέμα που απασχόλησε τους Έλληνες ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, είδηση ιδιαίτερα “χρηστική” καθώς αφορά αρκετό κόσμο.

Αντίστοιχα, η λέξη «φωτιά» φαίνεται πως ακολουθεί στη λίστα. Άλλωστε από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η χώρα και οι συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν αρκετά σε πολλά και διαφορετικά σημεία από πύρινες λαίλαπες που έκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία έδωσε και πάλι τη μάχη.

Ακόμη ένα θέμα- ιδιαζόντως χρηστικό για τους πολίτες- ήταν και εξακολουθεί να είναι το επίδομα θέρμανσης (σ.σ. το οποίο σίγουρα θα είναι αρκετά ψηλά και στη λίστα του 2022.).

Οι επόμενες λέξεις κλειδιά που συμπληρώνουν τη δεκάδα είναι οι εξής: νέα μέτρα, ψηφιακή μέριμνα, σεισμός τώρα, Βαρυμπόμπη, Mad Clip τροχαίο.

Τι άλλο έψαξαν οι Έλληνες στη μηχανή αναζήτησης

Στις ετήσιες λίστες Year in Search της Google αρκετά ψηλά ήταν το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος απασχόλησε μετά την σύλληψή του και τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του για τον βιασμό ανήλικων αγοριών. Ο ίδιος πλέον βρίσκεται στις φυλακές Τριπόλεως εν αναμονή της δίκης του.

Υψηλή θέση κατάφερε να πιάσει και η τηλεκπαίδευση με τη φράση κλειδί «e-class», που έγινε συνήθεια για γονείς και μαθητές και ήταν ένα αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση των κυμάτων της πανδημίας που «χτύπησαν» ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, πολλοί φαίνεται πως αναζήτησαν στο διαδίκτυο τα survivor spoiler, edupass.gov.gr, self-testing.gov.gr αλλά και Euro 2020.

Στο επίπεδο του κορωνοϊού σημαντική θέση εξακολουθεί να κατέχει η φράση «κρούσματα σήμερα», αλλά και το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», το οποίο επιβάλλεται να επιδεικνύουμε στα καταστήματα κατά την είσοδό μας. Αρκετοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι πληκτρολόγησαν επιπλέον τις εξής λέξεις ή φράσεις όσον αφορά την πανδημία: self-testing.gov.gr, κρούσματα σήμερα, πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test, νέα μέτρα, freedom pass, πρόληψη της COVID-19, ραντεβού για εμβόλιο, AstraZeneca, σχολική κάρτα COVID-19.

Ένα θέμα το οποίο συγκίνησε και ανέδειξε ένα φαινόμενο που είχε «θαφτεί» σε μία μόνιμη σιωπή ήταν αυτό της παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.

Πρώτη η γνωστή αθλήτρια, Σοφία Μπεκατώρου που έκανε την αρχή και άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» με αποτέλεσμα το κίνημα #ΜeToo να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Από τότε μέχρι και την τελευταία μέρα του χρόνου είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά και στον χώρο του θεάματος και αφορούσαν άτομα με θέση εξουσίας τα οποία καταγγέλθηκε πως παρενόχλησαν αρκετές γυναίκες.

Όσον αφορά τους επώνυμους που απασχόλησαν την επικαιρότητα λόγω του θανάτου τους ψηλά στη λίστα είναι ράπερ Mad Clip που σκοτώθηκε σε τροχαίο, η Φώφη Γεννηματά που άφησε την τελευταία της πνοή μετά από πολύμηνη μάχη, ο Μίκης Θεοδωράκης και το συγκινητικό τελευταίο αντίο που είπαν εκατομμύρια πολίτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ που εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του και ο Τόλης Βοσκόπουλος. Τη δεκάδα των επωνύμων συμπλήρωσαν τα ονόματα της Δήμητρας της Λέσβου, του ράπερ DMX, του Τάκη Μουσαφίρη, του πρίγκιπα Φίλιππου της Αγγλίας και της ηθοποιού Γκέλυ Μαυροπούλου.

Οι αναζητήσεις για τα αθλητικά και την τηλεόραση

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου και για τον αθλητισμό.

Μετά το μπάσκετ που εδραιώθηκε κυρίως στις τάξεις των νέων, ύστερα από το παγκόσμιο φαινόμενο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που κατέκτησε το πρωτάθλημα του NBA, στις ζωές μας μπήκε για τα καλά και το τένις κυρίως λόγω των επιτυχιών των Τσιτσιπά – Σάκκαρη.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας τερμάτισε το Euro 2020, που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας ενώ ακολούθησαν τα εξής: Super League, NBA, Roland Garros (είναι εμφανής εδώ η διαφορά που έκανε η εξαιρετική πορεία των Τσιτσιπά – Σάκκαρη στα γκραν σλαμ του πλανήτη), Champions League, Premier League.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται μόλις στην όγδοη θέση δείχνοντας πως οι Έλληνες δεν ενδιαφέρθηκαν αρκετά για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός.

Η φετινή τηλεοπτική λίστα μονοπωλείται κυρίως από ελληνικές τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας και τηλεπαιχνίδια όπως το Survivor, ο Σασμός, η γη της ελιάς, η Έξαψη, ο Σιωπηλός δρόμος, Η φάρμα και το GNTM 4.

Μοναδική εξαίρεση ήταν το «παγκόσμιο» Squid Game, η κορεατική σειρά παραγωγής του Netflix που καθήλωσε σχεδόν τους πάντες στους καναπέδες τους μπροστά από την τηλεόραση.

You may also like