Δηλώσεις

Ανδρουλάκης: Άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις για έναν ανθεκτικό αγροτοδιατροφικό τομέα

Δηλώσεις

Ανδρουλάκης: Άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις για έναν ανθεκτικό αγροτοδιατροφικό τομέα

Δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτών στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στη Βουλή.

«Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο σημείωσε πως το εμπορικό έλλειμμα παραμένει και μπορεί να αυξηθεί, εάν «δεν υπερασπιστούμε τον πρωτογενή τομέα και δεν τον θωρακίσουμε από αυτήν την οικονομική κρίση που αφορά την ενέργεια. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης εξηγώντας ότι  οι παρεμβάσεις πρέπει να κινούνται σε δύο επίπεδα. Ως προς τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν, είπε, πως πρέπει «να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» και «να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «μακροπρόθεσμα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πηγαίνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Και πρόσθεσε πως «οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα».

«Για το ΚΙΝΑΛ ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι προτεραιότητα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, θα δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

You may also like