Ανάλυση

Τελικά αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι μετακλητοί; – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανάλυση

Τελικά αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι μετακλητοί; – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τους μετακλητούς υπαλλήλους της κυβέρνησης. Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η πραγματικότητα είναι, πως οι αριθμοί ήταν στα ύψη.

Από τη στιγμή που εξελέγη η ΝΔ πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν αργά και σταδιακά να κατηγορούν την κυβέρνηση σχετικά με τον αριθμό των μετακλητών και πως αυτός έχει αυξηθεί.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

Η εφημερίδα “Καθημερινή” δημοσίευσε αναλυτικό πίνακα της τελευταίας τετραετίας με τον οποίο καταρρίπτεται ο μύθος πως επί των ημερών της τωρινής κυβέρνησης, οι μετακλητοί της υπάλληλοι, εκτοξεύθηκαν.

Η αύξηση που έχει καταγραφεί, αφορά μόνο τους μετακλητούς υπαλλήλους, που απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό αφορά κυρίως την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τους καταρτισμένους συνεργάτες των Δήμων.

Οι μετακλητοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Στη γενική εικόνα από τα στοιχεία προκύπτει πως οι μετακλητοί της κυβέρνησης το έτος 2018, επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα, είχαν ξεπεράσει τους 1000, κυρίως στους έξι από τους δώδεκα μήνες του έτους.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και το πρώτο πεντάμηνο του 2019, το διάστημα λίγο πριν γίνουν οι εκλογές και αναλάβει τα ηνία της χώρας η Νέα Δημοκρατία.

Ο υψηλότερος αριθμός κατεγράφη τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης έφτασε τους 1070.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς γινόταν τον Φεβρουάριο του 2018.

Οι μετακλητοί υπάλληλοι εκτός ΟΤΑ ήταν 991 ενώ οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών ήταν 578.

Αναφορικά με τους μετακλητούς υπαλλήλους στους δήμους, ο αριθμός τους ανερχόταν εκείνο το διάστημα σε 935.

Επιπρόσθετα, για τον μήνα Μάρτιο του 2018 οι μετακλητοί εκτός ΟΤΑ ήταν 978, στην Αυτοδιοίκηση 936 και οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών παρέμειναν 578.

Οι μετακλητοί της κυβέρνησης ΝΔ

Από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει πως στη διετία 2020 και 2021 η ΝΔ αξιοποίησε σταθερά κάτω από 1000 μετακλητούς υπαλλήλους σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, ενώ ο αριθμός κάποιους μήνες έπεσε κάτω από τους 900. Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Νοέμβριο οι μετακλητοί έφταναν τους 980.

Συγκρίνοντας τα νούμερα με την αντίστοιχη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει κανείς, πως οι μετακλητοί μειώθηκαν.

Είναι ενδεικτικό πως τον Φεβρουάριο του 2021 είχαμε 928 μετακλητούς εκτός ΟΤΑ, δηλαδή ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 63 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Κοιτώντας και τι ακριβώς έγινε τον Μάρτιο του 2021 ο αριθμός των μετακλητών έφτασε τους 950, αλλά και πάλι συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2018 ο αριθμός ήταν μειωμένος κατά 28 άτομα.

Γιατί αυξήθηκαν οι μετακλητοί των Δήμων

Τους τελευταίους μήνες ακούμε κατά καιρούς αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως η ΝΔ “σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στους μετακλητούς υπαλλήλους”.

Και πάλι όμως εδώ η πραγματικότητα τους διαψεύδει, καθώς οι μετακλητοί της κυβέρνησης, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία διετία. Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα χρησιμοποιούν και το επιχείρημα πως οι μετακλητοί επί της σημερινής κυβέρνησης ξεπέρασαν τους τελευταίους μήνες τους 3000, ενώ ο αντίστοιχος δικός τους αριθμός ήταν μικρότερος.

Όμως αν παρατηρήσει κανείς τους αριθμούς, βγάζει εύκολα το συμπέρασμα, πως οι μετακλητοί είναι περισσότεροι στο σύνολό τους, γιατί αυξήθηκαν τα στελέχη των Δήμων και μειώθηκαν οι μετακλητοί της κυβέρνησης.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντας στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες παραπάνω μετακλητούς υπαλλήλους.

Βάσει των διατάξεων του Ν. 4555/2018 προβλέφθηκε η δυνατότητα σύστασης μιας επιπλέον θέσης ειδικού συνεργάτη σε δήμους με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων.

Συγκριτικά με το 2009, το κράτος έχει μειωθεί, καθώς έχουμε 250.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους.

You may also like