Επικαιρότητα

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη νέα μείωση της ανεργίας

Επικαιρότητα

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη νέα μείωση της ανεργίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγες ημέρες, πως η ανεργία μειώθηκε στο 12,8% από το 17,2% που παρέλαβε τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Σίγουρα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις πολλαπλές κρίσεις σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση κατόρθωσε να μειώσει την ανεργία στην Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μία νέα γενναία αύξηση του μισθού, η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ποιες όμως είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να πέσει περαιτέρω ο δείκτης της ανεργίας; Τι ακριβώς κάνει το επιτελείο για να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός; Ας ρίξουμε μία ματιά στις βασικές ενέργειες οι οποίες θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς ο στόχος ήταν και παραμένει ο ίδιος: να μειωθούν σε νέο σημαντικό βαθμό τα επίπεδα της ανεργίας.

Τι κάνουμε για να δούμε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας

– Μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσω των οποίων επιδιώκεται να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας.

– Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

– Υλοποιείται το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία.

– Προωθείται πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» διευκολύνονται οι άνεργοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν νέα όπλα στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα εργασίας που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα λάμβανε το επίδομα ανεργίας.

Τι λένε οι αριθμοί και πως φτάσαμε στη μείωση της ανεργίας …

Οι δείκτες από τα ποσοστά που έχουν ανακοινωθεί είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για το επόμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό πως η νεανική ανεργία έχει υποχωρήσει 9,1% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο.

Βάσει των όσων ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. (Από 17,2% όταν ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022).

Τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο του 2010 (12,8%) και τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010 (587,1 χιλ.).

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 63,3% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2010)

ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς όλη η σκληρή δουλειά για να βρουν περισσότεροι Έλληνες δουλειά έγινε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούσαν πως θα είχαμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Η νέα μείωση της ανεργίας ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής, ασφαλιστικής και εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ σε σημαντικό βαθμό βοήθησε η μείωση των φόρων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

«Δεν θα είμαι ικανοποιημένος έως ότου αυτό το ποσοστό πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

You may also like