Ανάλυση

Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα

Ανάλυση

Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα

Ο τουρισμός στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται δικαιολογημένα ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά η εποχικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον ελληνικό τουρισμό, με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν να αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης.

Το 2030 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά- ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Η αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθείται φιλοδοξεί μέχρι την επόμενη δεκαετία να υπάρχει στην χώρα μας τουριστική κίνηση, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πρόσφατα ότι: «ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου γίνεται με συγκεκριμένα στρατηγικά βήματα». Και με αφορμή την επανέναρξη της χειμερινής κρουαζιέρας μετά από δεκαετίες εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι: «θα αυξήσει το μέρισμα ανάπτυξης που επιστρέφει ο τουρισμός στη μέση ελληνική οικογένεια».

Η εταιρεία, Royal Caribbean Group, θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2023 δρομολόγιο κρουαζιέρας χωρητικότητας 2.200 επιβατών. Home port θα είναι ο Πειραιάς και σταθμοί θα είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Περίπου το 43% των επιβατών θα διανυκτερεύουν στην Αθήνα για περισσότερα βράδια. Αυτό είναι θετικό, γιατί τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις της πόλης θα έχουν δουλειά όλο τον χρόνο. Περαιτέρω, πολλοί από τους επιβάτες θα ταξιδεύουν και σε άλλους χειμερινούς προορισμούς.

Με την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, η μέση διαμονή στην Αθήνα θα είναι οι 2,5 ημέρες, η λειτουργία των ξενοδοχείων 12 μήνες και οι αφίξεις των χειμερινών τουριστών το 2030 θα αγγίξει το 40%.

Οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν την δυνατότητα να επιδείξουν εξαιρετικής ποιότητας τουριστικό προϊόν για τους χειμερινούς μήνες είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος. Για πρώτη φορά, γίνεται συντονισμένα προσπάθεια από το υπουργείο Τουρισμού και από τους συνδέσμους, να αναδειχθούν οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας μας.

Σε πολλά ελληνικά μέρη, οι επισκέπτες δύνανται να προβούν σε αθλητικές δραστηριότητες όπως: ορειβασία, ράφτινγκ, αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία, σκι, snowboard και ποδηλασία στο βουνό. Παρά ταύτα, η προοπτική αυτή του τουρισμού δεν ήταν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη στη χώρα μας.

Εκτός από τα χειμερινά σπορ, υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού-ιαματικού, συνεδριακού, οινικού, γαστρονομικού και του αγροτικού τουρισμού. Σημαντική είναι επίσης και η διάσταση που αφορά τους digital nomads αλλά και τον βιώσιμο τουρισμό- δυο τομείς που επίσης επενδύει σημαντικά η κυβέρνηση.

Το σχετικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης, παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Βάσει αυτού, ο τουριστικός προορισμός αποτελεί μονάδα ανάλυσης, άσκησης πολιτικής, διαχείρισης και marketing. Η δομή του σχεδίου δράσης, είναι δυνατό να λειτουργήσει ως πρότυπο για κάθε προορισμό της χώρας που στοχεύει να αναπτυχθεί τουριστικά.

Δυναμική η επόμενη σεζόν

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν – η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά- έχει δημιουργηθεί ανησυχία για το αποτύπωμα που θα αφήσει στον κλάδο η εισβολή στην Ουκρανία και οι χαμένες αγορές της Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, το συνολικό αποτέλεσμα στον τουρισμό δεν αναμένεται να επηρεαστεί, ενώ δεν δείχνουν να επηρεάζονται και οι υπόλοιπες πολύ μεγάλες αγορές, με τα στοιχεία να παραμένουν ενθαρρυντικά.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι καθημερινές απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα (σε εννέα). Το 60% των επιβατών του δρομολογίου πρόκειται να είναι Αμερικανοί πολίτες. Οι Αμερικανοί τουρίστες έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι και αυτό, είναι πιθανό να αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση των ταξιδιών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης λόγω του πολέμου. Κυρίως της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

You may also like