Ανάλυση

Πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο επενδύσεων

Ανάλυση

Πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο επενδύσεων

Συνεχίζεται η επιτυχημένη πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αναβάθμιση του προφίλ της χώρας μας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που της παρουσιάζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να καταστεί επενδυτικός κόμβος μέσω της ορθής αξιοποίησης των εν λόγω κονδυλίων, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% του ΑΕΠ της.

Η εισροή οικονομικών πόρων θα είναι πολύ μεγάλη. Ειδικότερα, 18 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν χρηματοδότηση και 12 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια.

Η ελληνική οικονομία δυναμώνει, ξεπερνάει παθογένειες, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η εταιρική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στην ασφάλεια και την ενέργεια.

Η Pfizer δημιούργησε κέντρο ανάλυσης δεδομένων στη Θεσσαλονίκη, η Microsoft κατασκευάζει κέντρα δεδομένων στην Αθήνα και η JP Morgan επένδυσε σε ελληνική εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech).

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποιούν ήδη μπαράζ επενδύσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, ο συνιδρυτής της Brown Ηotels, Λέον Αβιγκάδ, έχει υπογραμμίσει ότι η πλατεία Ομονοίας θα μετατραπεί πολύ σύντομα σε νέο Soho Meatpacking district. Η οικονομική δραστηριότητα άλλαξε τελείως το πρόσωπο της πλατείας, η οποία πλέον αποτελεί συνώνυμο μιας μεγάλης επενδυτικής ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα βρίσκεται πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα υπουργό Επενδύσεων, όπου συμμετέχουν 8 υφυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Η προσέλκυση των άμεσων επενδύσεων αποτελεί πάγια προτεραιότητα, ενώ η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας υλοποιείται με πραγματικά εντατικούς ρυθμούς.

Η στενή συνεργασία αποτυπώνεται σε πολλούς τομείς. Η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός, η υγεία και η αγροδιατροφή είναι οι σημαντικότεροι.

Ζητήματα τηλεπικοινωνίων, μικροδορυφόρων, τεχνητής νοημοσύνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο Ελληνο- Σαουδαραβικό Επιχειρηματικού Φόρουμ που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης: «εργαζόμαστε να εμβαθύνουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και να βρούμε συγκεκριμένα νέα project που μπορούμε να προχωρήσουμε».

Οι δυο χώρες συνεργάζονται στενά και για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, μηχανισμών και γνώσεων στα θέματα της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνει την δυνατότητα για επέκταση των διμερών σχέσεων πάνω στα θέματα της τεχνολογίας.

Προηγήθηκε στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Βάσει αυτής, θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας. Η πολιτική σταθερότητα, οι μεταρρυθμίσεις και η εξωστρεφής πολιτική της Ελλάδας είναι βήματα προόδου που δεν περνούν απαρατήρητα.

Έντονο ενδιαφέρον εκφράζεται και από ισπανικές εταιρείες, οι οποίες επιθυμούν στενή συνεργασία με τη χώρα μας στους τομείς των υποδομών, μεταφορών και της καθαρής ενέργειας. Επιπλέον, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στοχεύει στην ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία και η έμφαση στον πρωτογενή τομέα, υποστηρίζουν αναπτυξιακά την ελληνική περιφέρεια.

Είναι κρίσιμες για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αφήνει εκτός τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να παρέχει νέα φορολογικά κίνητρα σε αυτές.

Οι πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο. Θεσπίζονται υπεραποσβέσεις έως 200%. Έτσι, δύνανται να βελτιώσουν τον εξοπλισμό τους και να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like