Ανάλυση

Η αναμόρφωση της εργασίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Ανάλυση

Η αναμόρφωση της εργασίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Οι νέες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται συμβάλλουν σημαντικά στην αναμόρφωση και του εργασιακού τομέα. Ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες.

Αναμένεται ότι θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων. Ο σύγχρονος τρόπος βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στην χώρα μας, αντικατοπτρίζει τη νέα σελίδα που έχει γυρίσει.

Τα εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονται με την ψηφιακή κάρτα είναι, ουσιαστικά, το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων. Η έναρξη και η λήξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Ο αυτόματος και αντικειμενικός έλεγχος, αποτρέπει ειδικά τα φαινόμενα υποδηλωμένης- αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Πραγματοποιούνται στην πράξη, ριζικές αλλαγές για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι «Η αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ που ανακοινώνουμε αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Είναι μια υπόσχεση που δώσαμε στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με την ψήφιση του Νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, την οποία υλοποιούμε. Μια μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμού, διότι η ψηφιακή κάρτα είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων».

Οι ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας δύνανται πλέον να γνωρίζουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονται την ώρα ενός ελέγχου στην εργασία τους.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα γίνει σε δύο στάδια.

Θα πραγματοποιηθεί απογραφή εργαζομένων και προγραμματισμός εργασίας. Θα καταγραφεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Πολλές επιχειρήσεις καλούνται να ολοκληρώσουν άμεσα την απογραφή την εργαζόμενων τους στο ΕΡΓΑΝΗ II.

Η αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ και η έναρξη λειτουργίας του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ αναδεικνύονται σε εξαιρετικά σημαντικά βήματα προόδου. Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στην ΕΕ που υιοθετεί τόσο σύγχρονες μεθόδους. Στοιχεία εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων απαιτείται να καταγραφούν. Μεταξύ άλλων αναφέρονται οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, η πενθήμερη ή η εξαήμερη εργασία, το σταθερό ή μεταβαλλόμενο ωράριο.

Η εφαρμογή myErgani για τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ (myErgani mobile app), διευκολύνει την άμεση πρόσβαση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο εργασιακό ιστορικό τους. Ο εργαζόμενος έχει άμεση πρόσβαση στις εργασιακές σχέσεις με τους εργοδότες όπου έχει απασχοληθεί και στα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε σχέσης, όπως έχουν αυτά καταχωρηθεί στο ΕΡΓΑΝΗ.

Για πρώτη φορά δύναται να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις σχετικές με αυτόν αλλαγές που πραγματοποιούνται στο ΕΡΓΑΝΗ.

Οι προωθητικές ειδοποιήσεις αποτελούν τον πλέον σύγχρονο τρόπο ενημέρωσης.

Η είσοδος στην υπηρεσία ζητάει απλώς τα στοιχεία του πολίτη, καθώς η αυθεντικοποίηση γίνεται με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TaxisNet.

Τα σχετικά με τον τομέα της εργασίας έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Είναι φανερό, ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα. Αντιθέτως, εμφαίνεται το κοινωνικό τους πρόσημο και ο νέος δρόμος που έχει εισέλθει ήδη η χώρα μας. Το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε, αποτελεί μέρος του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης 2.0.

Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και για την αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, στο άμεσο μέλλον.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του OΑΕΔ προχωράει με αμείωτο ρυθμό. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, βρίσκεται στο επίκεντρο των σχετικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται.

Περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΟΑΕΔ, η αγορά νέων συστημάτων πληροφορικής, ο επανασχεδιασμός ορισμένων από τα ήδη υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα, η επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών (μέσω OAEDapp) που επιτρέπει στον ΟΑΕΔ να παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε ανέργους και επιχειρήσεις μέσω των κινητών τηλέφωνων και των tablet και τέλος, η ανάπτυξη εξελιγμένου εργαλείου, μέσω του οποίου ο ΟΑΕΔ μπορεί να έχει αυξημένες επιδόσεις στην διαδικασία αντιστοίχισης προσφοράς- ζήτησης εργασίας.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like