Ανάλυση

Ηλεκτρικές συσκευές: Πως αγκαλιάζουν οι πολίτες τα προγράμματα επιδοτήσεων

Ανάλυση

Ηλεκτρικές συσκευές: Πως αγκαλιάζουν οι πολίτες τα προγράμματα επιδοτήσεων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έστρεψε την προσοχή κυρίως στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό μετασχηματισμό εν γένει.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι βιώσιμες μεταφορές είναι μερικά στοιχεία κομβικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επομένως, δεν μπορούν να λείπουν από την εξίσωση της πράσινης μετάβασης.

To τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα προγράμματα, προσελκύουν όλο και περισσότερους πολίτες που επιθυμούν να λάβουν τις επιδοτήσεις που παρέχονται. Έτσι, η έννοια της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθίσταται πέρα από κατανοητή, εφικτή και ‘’οικονομική’’.

Το «Εξοικονομώ» αποτελεί, αναμφίβολα, το δημοφιλέστερο και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή των πολιτών στο «Εξοικονομώ 2021». Συνολικά υποβλήθηκαν 87.578 αιτήσεις. Οι 40.145 από αυτές κατατάσσονται ως «καταρχήν επιλέξιμες» και οι 47.433, ως «επιλαχούσες».

Η Κομισιόν στρέφεται και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες (μέχρι 15 TWh για το 2022). Η ενεργειακή αυτονομία, προϋποθέτει τη μετατροπή των νοικοκυριών από απλούς καταναλωτές σε παραγωγούς ενέργειας. Στην ίδια λογική, δρομολογείται σύντομα και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμπεριλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για τη βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιριακών υποδομών, σε περιοχές που πραγματοποιούνται αστικές αναπλάσεις. Προβλέπονται μικρά προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ». Φοροαπαλλαγές και άλλα οικονομικά κίνητρα για να περιοριστεί ή και να μηδενιστεί η κατανάλωση ενέργειας.
Πρόσφατα εξαγγέλθηκε και το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες). Το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» θα τρέξει για πρώτη φορά στις αρχές του Ιουνίου. Θα επωφεληθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά και ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές θα ανακυκλώνονται. Παράλληλα, τα ελληνικά νοικοκυριά θα λειτουργούν με σύγχρονο και οικονομικότερο ηλεκτρικό εξοπλισμό. Οι χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα επέλθει και μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις βιώσιμες μεταφορές, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά». Αίτηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δικύκλου ή ποδηλάτου υπέβαλαν πρόσφατα περισσότεροι από 18.000 πολίτες. Στόχος όμως είναι να αυξάνονται συνεχώς οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, το ποσοστό της επιδότησης άγγιζε το 20% και το μέγιστο ποσό, τα 6.000 ευρώ, ενώ στην συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου. Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την επιδότηση ύψους 8.000 ευρώ και την αύξηση του ποσοστού στο 30%.

Το πρόγραμμα εστιάζει και στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών με ταξί. Για τα τελευταία, προβλέπεται ενίσχυση ύψους 22.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με παράλληλη απόσυρση του υφιστάμενου οχήματος. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι σιδηρόδρομος παρουσιάζεται ως το κατεξοχήν «καθαρό» μέσο μεταφοράς του μέλλοντος. Επομένως, ορθώς η κυβέρνηση συνδυάζει τις επενδύσεις στα σιδηροδρομικά έργα με περισσότερα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση.

Σήμερα, οι πολίτες κατανοούν καλύτερα πως η αειφόρος ανάπτυξη περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τους. Για να επιτύχει το εγχείρημα της κυβέρνησης, απαιτούνται επίσης μικρές αλλαγές στις συνήθειες της καθημερινότητας. Η δημιουργία της κουλτούρας που θα βασίζεται στους στόχους της αειφορίας και η επικοινωνία της κρισιμότητας αυτού του μηνύματος, είναι ιδιαίτερης σημασίας.

You may also like