Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Έρχονται πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων

Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Έρχονται πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων

Δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, στον ΣΚΑΪ.

«Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα μας τα συνεργεία και ασχολούνται κυρίως με τα πρατήρια. Δυστυχώς, έχουμε βρει αρκετές παραβάσεις και σε πρατήρια και σε εταιρείες. Βάσει του πλαφόν που έχουμε θεσπίσει, κανένας δεν μπορεί να κερδίζει περισσότερα απ’ όσα κέρδιζε την 1η Σεπτεμβρίου του ’21. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα σχετικά πρόστιμα», επεσήμανε.

Παράλληλα για τις μειώσεις φόρων στα καύσιμα είπε πως «Η μείωση των φόρων ήταν η μεγάλη συζήτηση προ δύο μηνών. Είχαμε δύο τρόπους να επιλέξουμε. Ο ένας ήταν να πάμε σε οριζόντια μείωση του φόρου. Ο άλλος ήταν να πάμε με εισοδηματικά κριτήρια της επιδότησης. Επιλέξαμε το δεύτερο για πολλούς και διαφόρους λόγους. Την Μ. Εβδομάδα δώσαμε 3,6 δις για το ρεύμα. Άρα, αυξήσαμε πολύ τις δαπάνες του κράτους για να μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος». Και πρόσθεσε πως «όταν αυξάνεις τις δαπάνες και ταυτόχρονα ζητάς και μείωση στο βασικό φόρο του κράτους που είναι τα καύσιμα, δηλαδή θες να έχεις αυξημένες δαπάνες και χαμηλότερα έσοδα, αυτό σημαίνει κακά μαντάτα για το κράτος. Όλοι μας γνωρίζουμε πλέον ότι τα κακά μαντάτα για το κράτος τελικά είναι κακά μαντάτα και για εμάς».

«Είμαστε η τέταρτη – πέμπτη χώρα με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη. Πάντα, όμως, ήμασταν σε αυτή τη θέση. Εάν μας είχε ξεφύγει η ακρίβεια στα καύσιμα, θα έπρεπε να έχουμε αυξημένη τιμή στο διυλιστήριο. Η τιμή στο διυλιστήριο στην Ελλάδα είναι όσο είναι στην Ευρώπη, δεν είναι ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη», σημείωσε ο Υπουργός, τονίζοντας πως «η τιμή στο διυλιστήριο έχει αυξηθεί όπως σε όλη την Ευρώπη. Πρώτον, διότι η τιμή του βαρελιού έχει κολλήσει περίπου στα 110 δολάρια το βαρέλι, αλλά ταυτόχρονα έχει πέσει πολύ το ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Άρα, λοιπόν, έχουμε αύξηση της βενζίνης και αύξηση του κόστους με το ευρώ. Αυτό είναι που αυξάνει την τιμή».

Για το αν το Fuel Pass θα εφαρμοστεί ξανά στο μέλλον σημείωσε πως «η παρέμβαση συνεχίζεται για όσο διαρκεί η κρίση και όπως έχει πει η Κυβέρνηση, θα είναι από πάνω και θα βοηθάει τον κόσμο να αγοράζει φθηνότερα. Όλα μας τα μέτρα θα έχουν διάρκεια. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Όμως, μην υποσχόμαστε στον κόσμο πράγματα που δεν γίνονται».

You may also like