Πρόσωπα

Χρήστος Στυλιανίδης: Ο Κύπριος Ευρωπαίος Επίτροπος που έγινε Υπουργός της Ελλάδας

Πρόσωπα

Χρήστος Στυλιανίδης: Ο Κύπριος Ευρωπαίος Επίτροπος που έγινε Υπουργός της Ελλάδας

Αυτός είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο νέος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Θεωρείται ειδικός στην αντιμετώπιση κρίσεων. Πανευρωπαϊκά η δράση του στο πεδίο αυτό έγινε γνωστή το 2014, όταν ως ευρωβουλευτής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον έχρισε συντονιστή της αντιμετώπισης του Έμπολα, όντας ο πρώτος που επισκέφθηκε τις χώρες που επλήγονταν. Λίγο αργότερα ανέλαβε την θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων. Παρακαταθήκη της θητείας του αυτής αποτελεί το rescEU, του οποίου θεωρείται δημιουργός.

Το rescEU, το οποίο μάλιστα ενεργοποιήθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, είναι το ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ή άλλων κρίσεων, που στοχεύει στην πρόληψη και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Προτείνει την ενίσχυση και αναβάθμιση του παρόντος ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ώστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα φαινόμενα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ.

Το 2016, με βάση την εμπειρία του στην αντιμετώπιση του Έμπολα, ο Στυλιανίδης δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα (ΕΙΣ), μια μονάδα αποτελούμενη από ομάδες ιατρών και ιατρικό εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που μπορεί να διατεθούν άμεσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η θητεία του στην θέση του Επιτρόπου έληξε το 2019, λόγω διαφωνίας που είχε με τον Αναστασιάδη, η οποία έκανε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην ανανεώσει την θητεία του ως Επιτρόπου.

Ο κύπριος πολιτικός, με σπουδές στην οδοντιατρική και μεταπτυχιακά στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από νέος υποστήριζε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και την επίλυση του κυπριακού.

Μάλιστα, το 1995 ίδρυσε την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή του η κίνηση είναι αποτέλεσμα των επαφών που είχε με τον Σημίτη.

2 χρόνια νωρίτερα, ο Στυλιανίδης είχε αναλάβει χρέη εκπροσώπου του επιτελείου του Πασχάλη Πασχαλίδη, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Το 1998, δέχτηκε πρόταση από τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ήταν πολιτικός αντίπαλος τους το 93, κι έτσι βρέθηκε στην θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Ο ίδιος αναφέρει ότι δέχθηκε αυτήν την πρόταση γιατί συνέπιπταν οι θέσεις τους για το Κυπριακό.

Σε αυτήν την κυβέρνηση ο Στυλιανίδης έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η θητεία του ωστόσο δεν κράτησε πολύ, καθώς το 1999 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά την κάλυψη που παρείχε το υπουργικό συμβούλιο στον υπουργό εσωτερικών, ο οποίος κατηγορούταν για υποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και καταδικάστηκε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. «Παραιτούμαι για να μην καταλήξω σε οδυνηρές αυτοαναιρέσεις που θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε ηθικό παροπλισμό μου», είπε στην επιστολή του.

Από το 2006 ο Στυλιανίδης συμμετείχε στην πολιτική ζωή της Κύπρου με το κεντροδεξιό κόμμα ΔΗΣΥ. Το 2013 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και παρέμεινε ως το 2014, όταν και παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την εκλογή του στις ευρωεκλογές.

Ως Ευρωπαίος επίτροπος, έχει κάνει πάνω από 400 ταξίδια μέσα σε μόλις 4 χρόνια, θέλοντας να αξιολογήσει ο ίδιος τις έκτακτες καταστάσεις που έπρεπε να αντιμετωπισθούν. Μάλιστα, είχε βρεθεί και στην Ελλάδα κατά την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αρκετές φορές, συζητώντας για το προσφυγικό ζήτημα και ενέκρινε αρκετά κονδύλια ως έκτακτη βοήθεια.

Για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής προστασίας, θα λάβει τιμητική πολιτογράφηση.

 

 

You may also like