Ανάλυση

Αναθεωρητισμός: Βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη

Ανάλυση

Αναθεωρητισμός: Βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ότι: «ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

77 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας, την ελευθερία των λαών και το δημοκρατικό κεκτημένο.

Αναμφισβήτητα, ο αναθεωρητισμός που περικλείει η επιθετική στρατηγική του προέδρου Πούτιν αναδεικνύει την ανάγκη της ενίσχυσης της άμυνας αλλά και της ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση των στρατηγικών συμφωνιών της χώρας αλλά και της αποτρεπτικής της ισχύος.

Η Ελλάδα αναδύεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, στην εξαιρετικά ασταθή γειτονιά της.

Ενώ αποτελεί, έναν αξιόπιστο σύμμαχο της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, επιμένοντας παράλληλα στην εξωστρέφεια της εξωτερικής της πολιτικής και προχωρώντας σε νέες συμφωνίες με υπερδυνάμεις -τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και φίλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς της, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Επενδύσεις στην άμυνα

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυξήθηκε το 2022 στα 6,39 δισεκατομμύρια ευρώ, από 5,44 δισεκατομμύρια που ήταν το 2021. Ήδη από το 2021, η ελληνική κυβέρνηση είχε συνάψει συμφωνίες που μεταμορφώνουν τις ένοπλες δυνάμεις για τα επόμενα 20 έτη.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, η σύμβαση για την απόκτηση των τριών γαλλικών φρεγατών Belharra με κόστος 3 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 αεροσκαφών F-16 Blk52+ & Blk52+ Adv, σε Viper (στο τέλος του 2022 το πρώτο F-16 Viper θα έρθει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και συνεχίζεται αντίστοιχα η αναβάθμιση των υπολοίπων).

Η ελληνογαλλική συμφωνία, αναβαθμίζει τη συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας στους τομείς της άμυνας, της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής. Είναι καταλύτης της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Παράλληλα όμως, αποτελεί και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Στην Καλαμάτα, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems είναι επικεφαλής της ίδρυσης του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για συμφωνία με σαφές γεωστρατηγικό αποτύπωμα, η οποία είναι ενδεικτική της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας που αναπτύσσουν η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Η συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ για τη δημιουργία στρατιωτικού κόμβου στην Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται στον παρακαμπτήριο δίαυλο των Στενών του Βοσπόρου για τις παγκόσμιες μεταφορές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άμυνα ως «υπέρτατο σκοπό» που «αναδεικνύεται σε υπέρτατη εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή ανάγκη» γιατί «όπως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία, έτσι δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια».

Η χώρα μας διαθέτει πλέον μια ισχυρή εθνική αποτρεπτική στρατηγική, έχοντας ήδη ανταποκριθεί με επιτυχία σε πολύ σοβαρές απειλές, όπως στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020 και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο με το Oruc Reis.

Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι: «η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, με προστατευμένα σύνορα τα οποία αποτελούν το περίγραμμά της. Η κρίση στον Έβρο, πριν από δύο χρόνια, λειτούργησε ως καταλύτης, καθιερώνοντας τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά όρια μιας κοινότητας αξιών».

Τέλος, η απόκτηση τεσσάρων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Θα διατεθούν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και μισό δισεκατομμύριο ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Η εξωστρέφεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Η προσήλωση της χώρας μας στη διεθνή νομιμότητα και η επιμονή να χρησιμοποιούνται τα διπλωματικά μέσα για την αποσόβηση των εντάσεων με τη Τουρκία, εξέθεσαν για ακόμη μια φορά τη τελευταία, η οποία ήρθε αντιμέτωπη και με τα κράτη που διατηρούσαν διαχρονικά ουδέτερη στάση έναντι της στις διμερείς διαφορές με την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι: «Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των εθνικών συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο».

Η ελληνική κυβέρνηση, επενδύει συστηματικά στην εξωστρέφεια της εξωτερικής πολιτικής και στην ενεργή διπλωματία. Στη βάση της πολυμερούς διπλωματίας, οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς.
Στη δομή του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενσωματωθεί η οικονομική διπλωματία, η δημόσια διπλωματία και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΥΠΕΞ για το 2022- 2025, δομείται στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, στη διευθέτηση των διμερών διαφορών με προσήλωση στα διπλωματικά μέσα, στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες.

Η ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας εντός της ΕΕ, η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, η προώθηση των ελληνικών θέσεων και της χώρας στο εξωτερικό, η ανάπτυξη και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεχής αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δομών του ΥΠΕΞ, συνεχίζεται.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, με τη Γαλλία και με την Αίγυπτο. Συσφίγγει διαρκώς τις διμερείς σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Σαουδική Αραβία, με Αφρικανικά κράτη και με βαλκανικά κράτη.
Υπάρχει ένας σύγχρονος και συγκροτημένος σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει σταματήσει να ακολουθεί τα γεγονότα και διαθέτει πλέον μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, ως σύμμαχος των δυτικών ισχυρών δημοκρατιών του διεθνούς συστήματος.

You may also like