Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «Διανέοσις» σχετικά με την άποψη των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την πορεία της χώρας.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, το δίλημμα «ναι ή όχι στην ΕΕ» αποτελεί παρελθόν.
Μεγάλο ποσοστό βλέπει με καλό μάτι την ΕΕ:
- Το 64% της κοινής γνώμης αποτιμά θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ τα τελευταία 42 χρόνια
- Παρόμοιο είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν, πως η ΕΕ συνιστά πρόοδο και πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει σε αυτήν
- Έξι στους δέκα πιστεύουν, πως η απόφαση που έλαβε η χώρα για συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ πριν από 20 χρόνια, είναι ήταν σωστή
- Το 37% τη θεωρεί «λανθασμένη»
Στο ερώτημα αν μετά από 20 χρόνια πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή να επιστρέψουμε στη δραχμή από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:
- 74% των Ελλήνων τοποθετείται υπέρ της παραμονής στο ευρώ
- 20,1% τοποθετείται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή
- Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πάροδο των ετών αυξήθηκε το ποσοστό της επιθυμίας των πολιτών για παραμονή στο ευρώ: κατά 8,6% από το 2018 και κατά 15% από το 2016 όταν είχε καταγράψει το χαμηλότερο διαχρονικά ποσοστό υποστήριξης (59,6%).
Σχετικά με την εξέλιξη και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα δέκα χρόνια:
- το 25,2% πιστεύει πως θα συνεχίσει με τη μορφή που έχει σήμερα
- το 20,9% αναμένει να γίνει μια πιο ενωμένη ομοσπονδία κρατών
- το 34,5% προβλέπει πως κάποιες χώρες θα αποχωρήσουν
- το 11,8% πως θα διαλυθεί
«Συγκριτικά με την έρευνα του 2019, οι προβλέψεις πως θα συνεχίσει όπως είναι σήμερα ή θα εξελιχθεί σε μια πιο ενωμένη ομοσπονδία κρατών καταγράφονται σήμερα αυξημένες, ενώ συνεχίζεται η πτωτική τάση των προβλέψεων για πιθανή διάσπασή της με αποχώρηση χωρών ή περί οριστικής διάλυσής της.
Αυτό ωστόσο που φαίνεται να επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η αναγκαιότητα μιας πιο ενωμένης Ευρώπης είναι ισχυρή. Υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της υγείας τάσσεται το 80,2%, στον τομέα της άμυνας το 77,3%, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής το 72% και στον τομέα της παιδείας το 71,5%.
Σημειώνεται πως η επιθυμία για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική καταγράφεται εντονότερη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε σχέση με λίγες μέρες πριν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της έρευνας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
«Οι θετικότερες κρίσεις για την ΕΕ, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή στη ζώνη του ευρώ καταγράφονται στις μεγαλύτερες ηλικιακά κατηγορίες, στους έχοντες ανώτερη/ανώτατη μόρφωση και αυξάνονται ευθέως ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατηγορία των ερωτωμένων».
Αναφορικά με την πολιτική τοποθέτηση και κατεύθυνση, τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας εντοπίζονται μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ καθώς και στους αυτοτοποθετούμενους στην κεντροδεξιά.
Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα σχετικά μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή καταγράφονται στις μέσες ηλικίες, χαμηλότερης εισοδηματικής τάξης με δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα, σχετικά χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου.
Αναφορικά με τους νοσταλγούς της δραχμής, αυτοί φαίνεται πως εντοπίζονται «τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξιό φάσμα του πολιτικού τόξου. Ως προς την κομματική προτίμηση, το ποσοστό όσων επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή εμφανίζεται σχετικά υψηλότερο στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και των μικρότερων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων».