Ανάλυση

Ανοίγει ο δρόμος για τα άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί μέσω του νέου νομικού πλαισίου

Ανάλυση

Ανοίγει ο δρόμος για τα άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί μέσω του νέου νομικού πλαισίου

Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά έχουν γεννηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δίνοντας χαρά σε ζευγάρια τα οποία επιθυμούσαν να κάνουν παιδί αλλά δεν μπορούσαν.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γνωρίζει μια αλματώδη πορεία ανάπτυξης τα τελευταία 30 χρόνια με τις επιδόσεις αυτές να συνεχίζονται ασταμάτητα.

Οι εισηγήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προς την κυβέρνηση, οι οποίες κατατέθηκαν το 2020, εντάχθηκαν αρμονικά στο νέο νομοσχέδιο που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πλέον η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ορθά και προοδευτικά νομικά πλαίσια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα μια στις τέσσερις γεννήσεις αφορά σε γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών και ότι εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών στην Ευρώπη (5,3%).

Ο πρωθυπουργός, είχε κάνει σαφές πως «με το καινοτόμο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όλα τα ζευγάρια, άνδρες και γυναίκες, που θέλουν να κάνουν οικογένεια με αυτήν την επιλογή μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια και τα όνειρά τους» και ότι «ένα ευαίσθητο θέμα των καιρών μας βρίσκει τον δρόμο για τη λύση του».

Με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης από τα 52 στα 54 έτη. Επιτρέπεται η κατάψυξη ωαρίων στις γυναίκες και για κοινωνικούς λόγους, εκτός από τους ιατρικούς. Δεν απαιτείται από τον/την σύζυγο να εγκρίνει την κατάψυξη ωοθηκικού, ή ορχικού ιστού ή σπέρματος του άλλου συντρόφου. Οποιοσδήποτε άντρας ή γυναίκα μπορεί να καταψύξει το γενετικό του υλικό, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ή της συντρόφου του.

Ακόμη, διατηρείται και χρησιμοποιείται το μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό σε περίπτωση διαζυγίου. Δηλαδή, είναι δυνατό για μια διαζευγμένη γυναίκα να χρησιμοποιήσει τα κρυοσυντηρημένα ωάριά της χωρίς την συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου. Περαιτέρω, εισάγεται μικτό σύστημα για την ανωνυμία δότη/δότριας γεννητικού υλικού και διασφαλίζεται η δυνατότητα των ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τα ανωτέρω συνδυάζονται με τις ριζικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά για τα άτομα με HIV, είναι ενδεικτικό ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν ήταν εναρμονισμένο με την επιστημονική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η δημιουργία μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV που προβλέπεται στο νομοσχέδιο αποτελεί μια πραγματικά ανατρεπτική εξέλιξη, με σαφές κοινωνικό πρόσημο.

Η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και των Μονάδων Υποβοήθησης Αναπαραγωγής που διαθέτει σήμερα η χώρα μας, συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια τεκνοποίησης. Την ίδια στιγμή, είναι και ένα εφαλτήριο για την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού. Αυτό αποτελεί επίσης ένα στοιχείο που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει σε διεθνές επίπεδο, σε περιπτώσεις που γυναίκες στη χώρα τους αποκλείονταν λόγω ηλικίας. Το νομοσχέδιο προκαλεί θετικό αντίκτυπο και σίγουρα, αντιπροσωπεύει την αλλαγή των δεδομένων στον τομέα.

Συνδυάζεται με τα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου που λαμβάνονται συλλογικά, ώστε να επιλυθεί το δημογραφικό πρόβλημα. Η σύγχρονη οπτική, αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και των κίνητρων που στοχεύουν στην ανάσχεση των συνεπειών του στην Ελλάδα.

Η αύξηση των γεννήσεων παραμένει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Προτεραιότητα θα συνεχίσει αποτελεί η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Το πλήθος των ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία να κάνουν παιδιά στη χώρα μας συνεχώς συρρικνώνεται. Η εξέλιξη αυτή ήδη απασχολεί πολύ καθώς τα αποτελέσματά της θα είναι ορατά στο άμεσο μέλλον.

You may also like