Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εισόδημα των Ελλήνων. Είναι γεγονός πως την τελευταία διετία είχαμε μία σειρά από μειώσεις και καταργήσεις φόρων που οδήγησαν στην έμμεση αύξηση του μισθού των Ελλήνων.
Οι μειώσεις και οι αλλαγές στους φόρους
Από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2021 οι αλλαγές είναι πολλές.
- Μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 22% σε μόνιμη βάση, αλλά και η προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση.
- Επανήλθε στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση (από το 2020) και η δημιουργία προοδευτικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και μείωση 1 μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές.
- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε προστατευόμενο τέκνο κατά 1000 ευρώ, αλλά και τη μείωση συντελεστών του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αρκετά σημαντική ήταν και η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά και η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50%.
Επιπροσθέτως, την τελευταία διετία έχουν επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, ενώ υπάρχει έκπτωση δαπανών επιχειρήσεων για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έκπτωση φόρου για δαπάνες υπηρεσιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων και έκπτωση σε φορολογικές αποσβέσεις μη ρυπογόνων επιβατικών αυτοκινήτων.
Σε επίπεδο κεφαλαίου από την 1η Οκτωβρίου του 2021 ισχύουν τα παρακάτω:
- αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας στο ποσό των 800.000 ευρώ
- μεσοσταθμική μείωση ΕΝΦΙΑ 22%
- αναστολή φόρου δωρεών Ν.Π μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση του ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού έργου, την περίοδο της πανδημίας.
- μέχρι το τέλος του 2022 ανεστάλη ο φόρος υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων και αποφασίστηκε η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων για όλα τα νομικά πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτά κατά 100% για κοινωφελείς και άλλους σκοπούς.
- για το 2021 επέκταση απαλλαγής αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ
- μειώθηκε ο συντελεστής φόρου αγροτικών συνεταιριστικών σχημάτων στο 10% από το 13%
Η «ανάσα» για την αγορά
Σημαντική μείωση -σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς- ήταν αυτή που επήλθε στους συντελεστές του ΦΠΑ στο 13% για τα εξής:
- βρεφικά είδη
- κράνη μοτοσυκλέτας
- παιδικά καθίσματα
- υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων
- Καφέ
- μη αλκοολούχα ποτά
- τουριστικό πακέτο
- εισιτήρια κινηματογράφων
- εισιτήρια αθλητικών αγώνων
- γυμναστήρια και σχολές χορού
- εισιτήρια ζωολογικών κήπων
- η απαλλαγή ΦΠΑ για εμβόλια, διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα covid, δωρεές στο Ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς, προμήθεια ασθενοφόρων από δωρεές ιδιωτών.
Κατά 30% μειώθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ και στα 5 νησιά Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που φιλοξενούν δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση για την ενίσχυση όλων των πολιτών και αρκετών επαγγελματιών είναι:
- η επέκταση για το 2022 της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες
- η μείωση των τελών κυκλοφορίας 2021 και 2022 για τα τουριστικά λεωφορεία
- η ρύθμιση για επιστροφή η διαγραφή ΕΦΚ σε κρασί που δεν διατέθηκε για κατανάλωση έως την κατάργηση του θετικού ΕΦΚ
- η δυνατότητα επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για προϊόντα καφέ που εξάγονται ή αποστέλλονται σε άλλα κράτη μέλη.
Για τα φορολογικά έτη 2019-2020 ανεστάλη η καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.
Οι απαλλαγές
Στα μέτρα που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση και έκανε τελικά πράξη συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση έκπτωσης για διαφημιστικές δαπάνες επιχειρήσεων για τα φορολογικά έτη 2020 – 2021 – 2022, αλλά και οι εξής απαλλαγές:
- η απαλλαγή νομικών προσώπων υπό όρους από φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής
- η απαλλαγή ΙΧ αυτοκινήτων πολυτέκνων από φόρο πολυτελείας
- η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
- η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2020 για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα
- η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 στον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία.
- Στον ιδιωτικό τομέα ανακοινώθηκε η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 για εργαζομένους και όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες, ενώ είχαμε και μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
Τι ισχύει με τον ΦΠΑ
Αναφορικά με τον ΦΠΑ αυτά που ισχύουν σήμερα είναι αρκετά σημαντικά.
- Αναστολή του στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, μέχρι 31.12.2022 στις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, αλλά και τις σημαντικές μειώσεις στους συντελεστές του στο 6% για:
– Διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που προορίζονται για τη θεραπεία των καρκινοπαθών και άλλων δυσίατων νοσημάτων
– Είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης
– Μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό διάδοσης της πανδημίας
– Ορισμένα ιατρικά υλικά για αιμοκάθαρση, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, πλασμαφαίρεσης
– Βιβλία μουσικής
– Ψηφιακά βιβλία
– Ζωοτροφές
– απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής
Οι αλλαγές στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης
Από φέτος ξεκίνησαν και τα εξής:
- Η μείωση των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10% από 12% έως 20% που κυμαίνονταν μέχρι σήμερα και καταργήθηκαν συγκεκριμένα τέλη για τους νέους έως 29 ετών.
- Παράταση της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού έως τον Ιούνιο 2022, ενώ ανακοινώθηκε και έγινε πράξη το γεγονός ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες έως και 100%
Τα κίνητρα, η ενίσχυση των πολιτών και τα μέτρα για πυρόπληκτους – σεισμοπαθείς
Το κυβερνητικό επιτελείο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στα φορολογικά κίνητρα.
Τουλάχιστον έως σήμερα έχει ανακοινωθεί δέσμη φορολογικών κινήτρων για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, συνεργασίες προσώπων και μετατροπές ή συνενώσεις ατομικών επιχειρήσεων αλλά και κινήτρων που αφορούν την προσέλκυση φορολογικών κατοικιών φυσικών προσώπων από το εξωτερικό (εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης εισοδήματος αλλοδαπής).
Αντίστοιχα, έχουν δοθεί φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Στο επίπεδο των πυρόπληκτων πολιτών από τις φωτιές που χτύπησαν ανεξέλεγκτα και με μεγάλη μανία και την Ελλάδα (σ.σ όπως επίσης και άλλες χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας) αποφασίστηκε:
- η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021 – 2022 – 2023 για τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021 για όλα τα ακίνητα στο Δήμο: Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.
Όσον αφορά τα κτίσματα και τα οικόπεδα που επλήγησαν από σεισμούς έχουν ανακοινωθεί τα εξής μέτρα:
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021 – 2022 -2023 για κτίσματα, οικόπεδα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές από τους σεισμούς της 24 Ιουλίου και 27 Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη
- Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για 2020 – 2021 – 2022 για τα ακίνητα από το σεισμό 30ης Οκτωβρίου 2020 στις Περιφερειακές ενότητες Σάμου, Ικαρίας, Χίου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για 2021 – 2022 – 2023 για τα ακίνητα από τον σεισμό 3ης Μαρτίου 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας και της Περιφερειακής ενότητας Πιερίας, Κεντρικής Μακεδονίας και στην ενότητα: Κοζάνης, Γρεβενών και της ενότητας Φθιώτιδας στην Στερεά Ελλάδα.