Επικαιρότητα

Αντιικά φάρμακα: Το νέο όπλο κατά της πανδημίας

Επικαιρότητα

Αντιικά φάρμακα: Το νέο όπλο κατά της πανδημίας

Η γρήγορη, εύκολη και με ασφάλεια διάθεση των αντιικών φαρμάκων στους πολίτες αποτελεί το νέο σημαντικό μας όπλο εναντίον της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την χορήγηση της πρώτης θεραπείας κατά του Covid-19 από το στόμα.

Η κυβέρνηση με τον κατάλληλο συντονισμό των φορέων, μερίμνησε να φτάσουν στον πολίτη τα αντιικά φάρμακα γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Περαιτέρω, τα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας, τα οποία έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία έτη, δίνουν τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στην ιατρική θεραπεία.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται από τους γιατρούς, μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όταν η αίτηση εγκρίνεται, οι ασθενείς δύνανται να παραλαμβάνουν τη θεραπεία τους με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εν λόγω θεραπεία, είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω που είναι θετικοί στον Covid-19. Για όσους έχουν από ήπια μέχρι μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά (όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, χημειοθεραπευόμενοι, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου το τελευταίο έτος).

Δηλαδή, πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που χορηγούνταν τα μονοκλωνικά αντισώματα (μεγάλες ηλικίες με συνυπάρχοντα προβλήματα). Δεν χορηγούνται όμως σε άτομα κάτω των 18 ετών και σε έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα, τα δύο αντιικά χάπια, το molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη και το νέο ενδοφλέβιο αντιικό φάρμακο (το PF-07304814 της Pfizer που δρα παρόμοια με το νέο αντιικό της χάπι Paxlovid), είναι περισσότερο αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Ως εκ τούτου, εκτός από μια επιπλέον θεραπευτική λύση στα κοκτέιλ μονόκλωνων αντισωμάτων και άλλων αντιικών θεραπειών μικρών μορίων κατά του κορωνοϊού, τα νέα χάπια αποτελούν επιπλέον λύση για τους συμπολίτες μας που δεν αναπτύσσουν ικανή ανοσία.

Τα δυο υπουργεία (Υγείας και Ψηφιακής διακυβέρνησης), συνεργάστηκαν υποδειγματικά για να γίνουν εύκολα διαθέσιμα. Η επέκταση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πραγματοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), η οποία αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επομένως, έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας και από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προέκυψε το σύστημα της εύκολης, γρήγορης και ασφαλούς χορήγησης των αντιικών φαρμάκων πανελλαδικά. Αυτό υποστήριξε, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπογράμμισε ότι: «Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες και φτάνει με sms και στον γιατρό που συνταγογραφεί και στον ασθενή που πρόκειται να πάρει τα φάρμακα».

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι νέες τεχνολογίες δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης μεγαλομοριακών αντιικών φαρμάκων. Τα τελευταία, είναι πολυδύναμα. Η ακίδα του ιού μπλοκάρεται από το φάρμακο. Δεν προσβάλλονται τα κύτταρα και δεν μολύνεται ο οργανισμός. Στην πράξη, τα νέα χάπια συνδέονται και αδρανοποιούν ταυτόχρονα 3 ή περισσότερες περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας του ιού, εκμηδενίζοντας τις μεταλλάξεις.

Η αγαστή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων έφερε αποτελέσματα στον τομέα της δημόσιας υγείας σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση του πολίτη. Αυτό είναι το μοντέλο, μέσω του οποίου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλες οι σύγχρονες προκλήσεις του μέλλοντος.

You may also like