Ανάλυση

10 προεκλογικές υποσχέσεις που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανάλυση

10 προεκλογικές υποσχέσεις που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη στηριζόμενη σε ένα πακέτο μέτρων, τα οποία επρόκειτο να αλλάξουν την πορεία της χώρας σε όλα τα επίπεδα και να περάσουμε σε μία νέα εποχή, διαφορετική συγκριτικά με το παρελθόν και τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Οι προσπάθειες έγιναν και συνεχίζονται, όμως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση “χτύπησαν” την Ελλάδα, όπως επίσης και σχεδόν τις περισσότερες χώρες. Οι δεσμεύσεις όμως στην πολιτική, καλό είναι να γίνονται πράξη. Ας δούμε 10 προεκλογικές υποσχέσεις τις οποίες τήρησε ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ.

1. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%

Η τελευταία ανακοίνωση του πρωθυπουργού ήρθε μία εβδομάδα μετά την έντονη κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη νέα γενναία και μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ με τα νούμερα να μιλούν και πάλι από μόνα τους. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει τους πολίτες με περίπου 2,2 δις. ευρώ αντί για 2,57 δις. ευρώ που απέφερε το 2021 και 3 δις. ευρώ που ήταν η επιβάρυνση το 2018. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός μίλησε για ελάφρυνση 350 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022 και 860 εκατ. ευρώ από το 2018.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η διεύρυνση του πρώτου κλιμακίου της γενικής έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ.

Το ποσοστό έκπτωσης του 30% θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Για 733 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, αυξήθηκε από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, ενώ μειώθηκαν οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μένει σταθερό και μόνο το 1% να δει αύξηση.
Ακόμη μία ανακοίνωση ήταν η μείωση των φόρων ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι μειώσεις είναι σημαντικές κυρίως στις περιοχές με τιμή ζώνης από 1000 έως 2500 ευρώ.

2. Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων

Στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων τα μέτρα αφορούν για τις επιχειρήσεις είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις που έγιναν για το 2022.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

  • Επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα
  • Μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 1,58 δις ευρώ για το 2021 και 1,58 δις για το 2022
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 22% από 24% από το 2022 με κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022
  • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση του τζίρου της επιχείρησης.

Σχετικά που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων

– Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Ταυτόχρονα, διατηρείται η μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από κλάδους και επεκτείνεται σε άλλους.

Παράλληλα, μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου και σε περίπτωση συγχώνευσης μειώνεται ο φόρος εισοδήματος κατά 30% για τρία έτη.

3. Η κατάργηση του ασύλου

Στις 8 Αυγούστου του 2019 υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης το άρθρο 64 του διυπουργικού νομοσχεδίου που αφορούσε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την όλη διαδικασία και δεν επέστρεψαν, διαμαρτυρόμενα για την κατάθεση την τελευταία στιγμή τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας.

Το ίδιο είχαν κάνει τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά τα τρία κόμματα επέστρεψαν στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως:

«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση», ανέφερε τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

4. Η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει από τις πρώτες του ημέρες ως πρωθυπουργός την επανασύσταση της ειδικής ομάδας, η οποία είχε καταργηθεί το 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η απόφασή του είχε βρει την πλειοψηφία της ΕΛΑΣ στο πλευρό του καθώς πάνω από 120 άτομα από την ΟΠΚΕ, την Άμεση Δράση και άλλες υπηρεσίες της Αττικής εξέφρασαν τον Οκτώβριο του 2019 την επιθυμία τους να συνδράμουν και να αποτελέσουν μέλη της υπό σύστασης ομάδας, έχοντας ανταποκριθεί στη διαταγή της ΓΑΔΑ.

Η ομάδα ΔΕΛΤΑ επανασυστάθηκε κρατώντας την ίδια ονομασία “ΔΕΛΤΑ” στις 11 Νοεμβρίου του 2019.

5. Η φύλαξη θαλάσσιων συνόρων από παράνομους διακινητές μεταναστών

Το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ πως “η θάλασσα δεν έχει σύνορα” ήρθε να αντικαταστήσει η νέα πάγια πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για αυστηροποίηση των ελέγχων γύρω από τα ελληνικά νησιά.

Είναι γνωστό πως αρκετοί διακινητές, κυρίως από την Τουρκία, εκτός από τον Έβρο επέλεγαν να περάσουν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα με πλοία, τα οποία αρκετές φορές αντιμετώπιζαν πρόβλημα και εξέπεμπαν SOS στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό όμως αποτελεί παρελθόν.

Το ελληνικό λιμενικό εφαρμόζοντας το νέο σχέδιο της θαλάσσιας επιτήρησης διασώζει όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη, αλλά αρκετές φορές πλέον περιπολεί στο Αιγαίο και σταματάει τα πλοία που έρχονται στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 συμμετείχαν στο σχέδιο επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο, που τέθηκε σε εφαρμογή από το Ναυτιλίας, περισσότερα από 50 σκάφη και 1.300 στελέχη του Λιμενικού.

6. Επίδομα 2000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 ξεκίνησε να δίνεται το επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Βάσει των όσων έγιναν γνωστά εξεταζόταν το ενδεχόμενο, το ποσό για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, να μην καταβάλλεται εφάπαξ, αλλά σε δόσεις. Η πρώτη δόση, αποφασίστηκε να δίνεται με τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες που εμφανίζουν ετήσιες αποδοχές πιθανότατα άνω των 40.000 ευρώ.

7. Η ψηφιοποίηση του κράτους

Ακόμη ένα σημαντικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020. Ο λόγος για το νομοσχέδιο ψηφιακής διακυβέρνησης.

Τι προέβλεπε και πλέον εφαρμόζεται; Νέες συνήθειες, λιγότερες διαδικασίες και κυρίως λιγότερη γραφειοκρατία. Το συγκεκριμένο όραμα για ένα δημόσιο που θα ταλαιπωρεί λιγότερο τους πολίτες του ανήκει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε και άλλο τις διαδικασίες για να γίνουν σχεδόν τα πάντα ψηφιακά. Όμως αυτό είχε αποφασιστεί πριν την ανάληψη των ηνίων της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Σημαντική θεωρείται και η δημιουργεία του MyKepLive που αφορά την ψηφιακή εξυπηρέτηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

8. Ο αντικαπνιστικός νόμος

Ακόμη μία σημαντική προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης σχετιζόταν με το κάπνισμα και με την απαγόρευσή του σε κλειστούς χώρους.

Στις 15 Οκτωβρίου του 2019 υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο οποίο συμπεριελήφθησαν οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

9. Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών

Ιδιαζόντως σημαντικές θεωρήθηκαν και οι μεγάλες επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία: η Amazon με 200 εκατομμύρια ευρώ, η Digital Realty με 300 εκατομμύρια ευρώ, η Pfizer με 600 εκατομμύρια ευρώ, η Microsoft με το Data Center με 1 δις ευρώ, η JP Morgan με 1,2 ευρώ, ενώ προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια που είχαν “παγώσει” στο λιμάνι του Πειραιά, στο αεροδρόμιο του Καστελίου, στην ΕΛΒΟ, στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Συγκρίνοντας τα επενδυτικά σχέδια που είχαμε πριν από το 2019 με τα όσα έχει εγκρίνει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης, επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα κάθε χρόνο είχαμε 285 επενδυτικά σχέδια, ενώ η σημερινή κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, εγκρίνει 1091 κάθε χρόνο.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε και ρεκόρ εξαγωγών. Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, κατά το μήνα Νοέμβριο 2021 ανήλθε στο ποσό των 3.896,3 εκατ. ευρώ (4.460,5 εκατ. δολάρια) έναντι 2.647,3 εκατ. ευρώ (3.143,3 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 47,2%.

10. Η αύξηση της απασχόλησης και μισθών

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε νέα μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία έπεσε από το 17,3%, που ήταν το καλοκαίρι του 2019, στο 12,7% τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία όλων των τελευταίων μηνών.

Στα ίδια στοιχεία καταγράφηκε παράλληλα και μείωση της ανεργίας των νέων. Από 37% τον περασμένο Νοέμβριο έπεσε στο 30,5% τον Δεκέμβριο.

Η απασχόληση αυξήθηκε στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό, γεγονός το οποίο καταδεικνύει πως έχουμε πλέον αφήσει πίσω μας τα “σκληρά” χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ήταν η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στις 14 Ιανουαρίου του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μία γενναία αύξηση άνω του 2% που είδαμε την 1η Ιανουαρίου για την 1η Μαΐου σε χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν πως η αύξηση μπορεί να πλησιάσει το 6% και ο κατώτατος μισθός να ξεπεράσει τα 700 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε το πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων κυρίως στην ενέργεια, τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ (1,05 δισ. ευρώ το 2021 και 2,35 δισ. ευρώ το 2022).

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ειδικό πρόγραμμα για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Δημοσιονομικό κόστος 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like