Ανάλυση

Πανεπιστήμια: Ήρθε το τέλος των σκηνών ανομίας;

Ανάλυση

Πανεπιστήμια: Ήρθε το τέλος των σκηνών ανομίας;

«Η μάχη στα πανεπιστήμια θα κερδηθεί από το κράτος δικαίου». Με αυτή τη φράση είχε απαντήσει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του τον Ιανουάριο, ερωτηθείς για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ώστε να υπάρξει άμεσα τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια και να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που τα ταλανίζουν. Η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας απαιτεί τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι αναρχίας και αυθαιρεσίας.

Οι παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προκειμένου να λύσει το άλλοτε «άβατο» της ανομίας, ήταν πολλές. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ουσιαστικά, μετά από πολλά χρόνια.

Η κατάληψη στο «Στέκι στο Βιολογικό» εκκενώθηκε μετά από πάρα πολλά χρόνια. Άτομα που υποστηρίζουν την κατάληψη, αντέδρασαν πρόσφατα με επεισόδια στη λύση της.

«Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αστυνομία δεν θα φύγει ούτε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη που φτιάχνεται στον χώρο του πρώην «Στέκι στο Βιολογικό» της Σχολής Θετικής Επιστημών.

Μετά και την αλλαγή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) αναλαμβάνουν άμεσα υπηρεσία και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο της αντιμετώπισης της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Οι νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί (400 στελέχη) θα υπηρετήσουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ), στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο νόμος του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως συνταγματικός. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ομόφωνα ότι «από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης)».

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε όλες τις προσφυγές των συλλόγων επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και συλλόγων φοιτητών και καθηγητών πανεπιστημίων. Η ανομία που άνθιζε εντός των ελληνικών Πανεπιστημίων, πράγματι, δεν απαντάται σε καμία σύγχρονη χώρα του εξωτερικού.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εγκρίνει ότι αφορά την υπηρεσιακή οργάνωση και διάρθρωση των ΟΠΠΙ. Με αυτό τον τρόπο θα εγκριθούν επιπροσθέτως και τα καθήκοντα των υπηρετούντων στις ΟΠΠΙ, τα οποία θα καθοριστούν πρώτα με εφαρμοστικό διάταγμα που παραμένει υπό διαμόρφωση από τον κ. Θεοδωρικάκο και την κ. Κεραμέως.

Μετά την προηγούμενη θετική γνωμοδότηση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, η παραπάνω διαδικασία πρόκειται να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερα κωλύματα.

Τα πανεπιστημιακά κτίρια και υποδομές, αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και συμβάλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επιβάλλεται να υπάρχει ασφάλεια για τους σπουδαστές, για τους καθηγητές και για όλους τους εργαζόμενους εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Είναι δεδομένο ότι αποτελεί μια εκ των κύριων προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση και εύλογα η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα δεν βρίσκει λογική στην ανομία, στη βία και στην αυθαιρεσία.

Τα ανωτέρω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, σε μια στιγμή που η Ελλάδα διεκδικεί μια θέση εντός των δημοκρατικών και ισχυρών κρατών.

Η αμφισβήτηση, η αντίσταση της νέας γενιάς και οι κοινωνικοί αγώνες, δεν σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατούσε.

Η ανομία, η βία και η αυθαιρεσία, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, με τη μόρφωση και με την ελευθερία της έκφρασης.

You may also like