Δηλώσεις

Βενιζέλος: Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική κρύβεται φιλοπουτινικός ενδοτισμός

Δηλώσεις

Βενιζέλος: Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική κρύβεται φιλοπουτινικός ενδοτισμός

Δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει να τραγουδήσουμε κι εμείς τον ύμνο της Ουκρανίας επειδή αυτή τη στιγμή είναι ο ύμνος της της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ο ύμνος των δικαιωμάτων μας, ο ύμνος των κεκτημένων μας. Πρόκειται για πόλεμο αξιών, μαχόμεθα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό παίζεται σήμερα».

«Στις σημερινές συνθήκες μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την Ευρώπη. «Η Ρωσία επικαλέστηκε χωρίς ενσυναίσθηση τα πυρηνικά της όπλα. Αυτό θέλει ανάσχεση. Η Ευρώπη δεν έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, αντιπυρηνική ομπρέλα μπορούν να προσφέρουν μόνο οι ΗΠΑ. Μπορείτε να φανταστείτε συσχετισμό δυνάμεων με πρόεδρο τον Τραμπ ή ιδεολογικό διάδοχό του;» διερωτήθη.

«Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός Πούτιν ότι επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ, αλλά οι χώρες που ήταν “επίδικες”, που ήταν τέως μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, χριστιανικής σλαβικής παράδοσης όπως η Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ. Πράγματι επεκτάθηκε αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας», τόνισε.

«Να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών. Η Ορθοδοξία αυτήν τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Γιατί σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία, με τα όπλα να έχουν ευλογηθεί από τον πατριάρχη Μόσχας, επιτίθεται στην ορθόδοξη Ουκρανία. Η μόνη βαθυστόχαστη γεωπολιτική προσέγγιση είναι η εκκλησιολογική προσέγγιση που έκανε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος», επεσήμανε.

«Ήταν ενδοτική η Δύση. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που μοιάζει με παραμονές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», είπε και υπενθύμισε τη ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ πως «η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και τη ντροπή. Διάλεξε τη ντροπή θα έχει και πόλεμο», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το δίλημμά μας είναι να επιλέξουμε τη ντροπή και τον πόλεμο… Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στον πόλεμο ντροπιασμένοι».

«Η Ελλάδα κατέκτησε τη θέση της στη Δύση με το αίμα της και χάρη στο αντιπροσωπευτικό σύστημα βρέθηκαν ηγεσίες για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό», τόνισε ενώ μιλώντας για την ελληνική κοινή γνώμη εκτίμησε πως υπάρχει «βαθύτερος φιλορωσικός αταβισμός».

Και επεσήμανε: «Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική κρύβεται φιλοπουτινική διάθεση, φιλοπουτινικός ενδοτισμός».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων.

«Πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και βαθύτερη συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων», δήλωσε για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. «Αν δεν αξιοποιηθούν τώρα τα κοιτάσματα να αποθέσουμε ένα λουλούδι και να τα ξεχάσουμε. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση», υπογράμμισε σημειώνοντας πως ούτε η κοινή γνώμη ούτε το πολιτικό σύστημα είναι έτοιμοι.

Και καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος: «Μας καταδιώκει το σύνδρομο Ζυρίχης-Λονδίνου, γιατί για τις συνθήκες αυτές δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

You may also like