Δηλώσεις

Τσίπρας: Η Ελλάδα τα δίνει όλα στους Αμερικανούς

Δηλώσεις

Τσίπρας: Η Ελλάδα τα δίνει όλα στους Αμερικανούς

Δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Open» και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

«Πριν από λίγο άκουσα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστεί ο στόλος των τουρκικών F16, αλλά ότι η άποψη και η θέση του είναι να πουλήσουν 40 νέα F16 στην Τουρκία. Όταν είχα θέσει αυτό το ζήτημα στον πρωθυπουργό, στη Βουλή, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι όλα ήταν ψέματα. Άρα λοιπόν, ή ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν την αμερικανική θέση και δεν μας το είπε. Ή ακόμα χειρότερα, ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα τα δίνει όλα στους Αμερικανούς, δίνει όπλα στην Ουκρανία, κατ` απαίτηση των Συμμάχων μας και την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί πουλάνε και εκσυγχρονίζουν αεροσκάφη της Τουρκίας για να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Χθες και προχθές είχαμε μια ιστορική καμπή. Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, το 2016, είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση της απόλυτης στήριξης της Δύσης στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό εκφράζει μια ακραία αναθεωρητική ρητορική.
Αν όλα αυτά είχαν συμβεί με εμένα πρωθυπουργό, και αν την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση από την πλευρά της Τουρκίας του «TurkAegean», θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί μία επικίνδυνη για τη χώρα εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα, από βατερλό σε βατερλό. Κάθε φορά που έχουμε ένα φιάσκο, βγάζει από το μανίκι την εξαγγελία αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δεν ξέρω στα πόσα δισ. θα φτάσουμε για να καλύψουμε τις ήττες του, αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση της χώρας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F16 στην Τουρκία, αλλά «η συνολική στήριξη». «Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε μία δεινή διπλωματική ήττα, αλλά σήμερα τα ελληνικά ΜΜΕ λένε ότι η τουρκική αντιπολίτευση κάνει κριτική στον Ερντογάν. Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο προβάλλουν τις θέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης περισσότερο από ότι την ελληνική αντιπολίτευση. Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε. Διότι βλέπουμε ότι η ΙΧ εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη μας μπλέκει σε κινδύνους, και διότι βλέπουμε ότι η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ, είναι μια συνθήκη που θα οδηγήσει σε κοινωνική κρίση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Για το θέμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστήριξε ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση: «αλλά αυτό προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά».

You may also like