Πρόσωπα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ποιος είναι ο «Έλληνας της Ευρώπης»

Πρόσωπα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ποιος είναι ο «Έλληνας της Ευρώπης»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπεύθυνος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και ο οποίος έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του τέσσερις επιτρόπους (Ασφάλειας, Μετανάστευσης, Απασχόλησης και Εκπαίδευσης), έχει διαγράψει ήδη μακρά πορεία στα Ευρωπαϊκά όργανα λήψης των αποφάσεων.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι γεννημένος στην Θεσσαλονίκη και απόφοιτος του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας Δίπλωμα Ειδικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση, από το Κολλέγιο της Ευρώπης, και Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική, από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Παράλληλα, υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η «ευρωπαϊκή» του πορεία ξεκίνησε 1989, μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του στις εξετάσεις για υπαλλήλους της ΕΕ. Έτσι, ξεκινά να εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Μεταφορών.

Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του καριέρας, θήτευσε επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού το 2014, υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, το 2010 και Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2007, έπειτα από την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την Ευρωβουλή, έγινε ευρωβουλευτής ως πρώτος επιλαχόν.

Ωστόσο, ιδιαίτερα γνωστός έγινε κατά τον διορισμό του ως εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Μια θέση ιδιαίτερα απαιτητική, σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας.
«Δεν κάνω πολιτική ενημέρωση. Κάνω θεσμική ενημέρωση για όλο το κολέγιο των επιτρόπων», είχε επισημάνει ο ίδιος. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, καθημερινά εκείνη την εποχή, ενημερώνονταν από τον Μαργαρίτη Σχοινά. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και ο πιο στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός κατά τη διαπραγμάτευση του 2015 υπέρ της χώρας μας.

«Στις 30 ώρες ο Γιούνκερ βούτηξε στην άβυσσο και άρπαξε την Ελλάδα. Ήταν οι μέρες που κρέμονταν όλα από μία κλωστή», είχε δηλώσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την δύσκολη περίοδο και συγκυρία για τη χώρα μας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς προσπάθησε να ακροβατήσει ανάμεσα στο ρόλο του ως εκπρόσωπος τύπου και στην υποστήριξη των ελληνικών θέσεων. Και τα καταφέρνει.

Με τον –τότε- πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Ο Γιούνκερ είχε γνωρίσει τον Μαργαρίτη Σχοινά κατά της θητείας ως Ευρωβουλευτής, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Εκεί διέκρινε και τα προσόντα του τότε Ευρωβουλευτή, για να του αναθέσει στη συνέχεια τον νευραλγικό ρόλο του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε σηκώσει στις πλάτες του όλο το βάρος της επικοινωνιακής στρατηγικής σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2019 , έχει αναλάβει τη θέση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και είναι υπεύθυνος για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής. Μια θέση ιδιαίτερα απαιτητική, που καλύπτει τα θέματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συνεχίζει τη θητεία του ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, με την Ευρώπη να συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, και συνεχίζοντας να προσφέρει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

You may also like