Ανάλυση

Θα ξανακερδίσει το στοίχημα του Τουρισμού η Ελλάδα;

Ανάλυση

Θα ξανακερδίσει το στοίχημα του Τουρισμού η Ελλάδα;

Διπλασιασμός των αφίξεων των πελατών του ομίλου ΤUI στην Ελλάδα σε σχέση με πέρσι αναμένεται φέτος, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου, όχι μόνο θα φτάσουν, αλλά και θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019.

Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI, Fritz Joussen κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον Πρωθυπουργό, παράλληλα με τη δημιουργία ενός κοινού φορέα μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του γερμανικού tour operator, που θα αξιολογεί και θα προωθεί επενδυτικά σχέδια για τη μετατροπή της Ρόδου σε πλήρως βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Ο τουρισμός, η ‘’βαριά βιομηχανία’’ της χώρας μας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης της οικονομίας μας που συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Την περίοδο της πανδημίας δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, παρ’ όλα αυτά και δεδομένων των συνθηκών, όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά τα πήγε εξαιρετικά.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την προσδοκία ότι η πανδημία θα μπει σε οριστική ύφεση και τα έσοδα θα επανέλθουν σε προ-κορωνοιού επίπεδα. Πέρα όμως από αυτό το βλέμμα είναι στραμμένο όχι μόνο στη φετινή τουριστική περίοδο αλλά και σε ένα νέο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.

Co-Lab του ομίλου TUI στη Ρόδο

Η Πρωτοβουλία της TUI και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την στήριξη του πρωθυπουργού αποτελεί το μέλλον του βιώσιμου τουρισμού. Το πρώτο αυτό εργαστήριο συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό θα χαρτογραφήσει το μέλλον του.

Το Co-lab της Ρόδου, μέσω της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκησης, την τοπική κοινωνία και το επιχειρείν, θα αναζητά λύσεις για την μείωση του αντίκτυπου που έχει ο τουρισμός στο περιβάλλον, χωρίς να πλήττει την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών οικονομιών και της αγοράς εργασίας.

Θα αποτελέσει το πρώτο εργαστήριο συνεργασίας και θα έχει ως στόχο να αναδείξει την Ρόδο σε πρότυπο βιώσιμου τουρισμού ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για χιλιάδες άλλους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε

Τα τελευταία δύο χρόνια και εν μέσω πανδημίας, o τουρισμός τα κατάφερε. Με πυξίδα την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χώρα μας κατάφερε να αναδειχθεί σε ασφαλή τουριστικό προορισμό, με τον τουρισμό να κερδίζει το στοίχημα το 2021, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα έσοδα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, ξεπέρασαν τα μισά των εσόδων του 2019.

Η τουριστική σεζόν το 2022

Το βλέμμα λοιπόν τώρα, είναι στραμμένο στην φετινή τουριστική χρονιά. Η αισιοδοξία τώρα είναι μεγαλύτερη, καθώς η τουριστική σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς και δυναμικά.

Η πρόβλεψη του Διευθύνων Σύμβουλου της TUI, αναπτερώνει τις ελπίδες ότι ο τουρισμός θα επανέλθει πλήρως και η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν από τους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης.

Ευνοϊκές προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί τόσο για την ταξιδιωτική κίνηση όσο και για τις εισπράξεις για το 2022.

Στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και οι υψηλές ταξιδιωτικές εισπράξεις, με τον πήχη να ανεβαίνει ψηλά.

Το μέλλον του τουρισμού

Πέρα όμως από την φετινή τουριστική περίοδο, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επάνοδο του τουρισμού, ένα νέο τουριστικό μοντέλο είναι στα σκαριά.

Παράλληλα, στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η επέκταση της τουριστικής σεζόν, ώστε η χώρα μας να είναι τουριστικός προορισμός όλους τους μήνες του χρόνου.

Τα νησιά μας με πρωτότυπα πράσινα projects (Ρόδος-co-Lab, Χάλκη-GR- eco island, Αστυπάλαια– ηλεκτροκίνηση) αναδεικνύονται σε μοντέλα πράσινης μετάβασης, αλλά και σε ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς.

You may also like