Ανάλυση

«Πράσινη» Χάλκη και Αστυπάλαια: Τα νησιά φάροι για την ενεργειακή μετάβαση

Ανάλυση

«Πράσινη» Χάλκη και Αστυπάλαια: Τα νησιά φάροι για την ενεργειακή μετάβαση

Πως τα project των δύο νησιών αποτελούν την υπογραφή της ενεργειακής ταυτότητας της κυβέρνησης.

Το GR – eco islands είναι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Χάλκη ήρθε να προσδώσει στον νησί τον χαρακτήρα του ‘’πρότυπου’’ και του καινοτόμου για την αειφόρο ανάπτυξη, την τεχνολογική πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων.

Παράλληλα, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για το πώς πρέπει να είναι το μέλλον, την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ.

Επιπλέον, ήδη πριν από τη Χάλκη, η Αστυπάλαια ξεκίνησε ως το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου σε σύμπραξη με την VW, καθιστώντας έτσι τα δύο νησιά, παραδείγματα πλήρους απανθρακοποίησης.

Στην Αστυπάλαια, ένα νησί 1.300 κατοίκων, τουρίστες γύρω στις 72.000 ετησίως και έκταση 100 τ.χλμ, ξεκίνησε από τον Ιούνιο η υλοποίηση του έργου Astypalea Smart & Sustainable Island -μέσα από τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen- όπου με έξυπνες λύσεις βιωσιμότητας θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων με ηλεκτρικά και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα και αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθιστώντας έτσι την Αστυπάλαια σε πιλότο για το ενεργειακό μας μέλλον, έχοντας ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο σύστημα μεταφορών.

Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας θα επεκταθεί στο μέλλον σε άλλες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, καθιστώντας την έτσι παράδειγμα προς μίμηση προς όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, η Χάλκη, το άλλο νησί ‘’μοντέλο’’ πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας, με παρεμβάσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές, στην συνδεσιμότητα των νησιών, στην κυκλικής οικονομίας και τον τουρισμό, επιχειρεί να μεταβεί και αυτή προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού υλοποιείται μέσω επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση σε συνεργασία με τις ΔΕΗ, όμιλο Συγγελίδη / Citroen, Akuo Energy Greece, Omexom / Vinci Energies, Vodafone και ALD Automotive.

Η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού, η θαλάσσια μεταφορά με ηλεκτροκίνητο σκάφος και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και των υδάτινων πόρων, μαζί με πρόγραμμα τηλεϊατρικής αποτελούν μερικές από τις ρηξικέλευθες πράσινες αλλαγές που συντελέστηκαν στο νησί.

Η πρωτοβουλία GR – eco islands, πέρα από την τεράστια οικολογική σημασία για την αειφόρο ανάπτυξη, την τεχνολογική πρόοδο συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, καθιστώντας την παράλληλα σε ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό.

Τα δύο αυτά νησιά, με τα πρωτοποριακά project τους στοχεύουν στο να λειτουργήσουν ως φάροι για την ενεργειακή μετάβαση που πρόκειται να συντελεστεί στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν την υπογραφή της ενεργειακής ταυτότητας που επιθυμεί να αποκτήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η μετάβαση προς ένα πράσινο μέλλον αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά κυρίως του ίδιου του Πρωθυπουργού και τα νησιά αυτά αποτελούν την εκδήλωση και την υλοποίηση αυτή της πρόθεσης, αποδεικνύοντας ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ότι η χώρα μπορεί να γίνει διεθνής πόλος έλξης επενδύσεων για την πράσινη επιχειρηματικότητα.

You may also like