Ανάλυση

Τεχνολογία, καθαρή ενέργεια και τουρισμός: Οι επενδύσεις συνεχίζονται

Ανάλυση

Τεχνολογία, καθαρή ενέργεια και τουρισμός: Οι επενδύσεις συνεχίζονται

Οι επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το μεταρρυθμιστικό πλάνο που εκτελείται έχει δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για την αλλαγή του κλίματος σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις.

Ο νέος αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί εφαλτήριο για τις επενδύσεις, καθώς μεταξύ άλλων προάγει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, τη χρήση τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0» και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Επιδοτεί έως 70% τις σχετικές επενδύσεις.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ωστόσο και τον γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων δεν κατευθύνεται μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια. Όπως είχε επισημάνει αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης «o νέος περιφερειακός χάρτης, δίνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό ενίσχυσης της περιφέρειας. Πρώτη φορά γίνεται η περιφέρεια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Tο 97% των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου απευθύνονται στην περιφέρεια. Πέρα από την Θεσσαλονίκη, όπου τρέχει η μεγάλη επένδυση της Pfizer, περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία και η Κρήτη εξελίσσονται σε επενδυτικούς προορισμούς.

Η Ήπειρος ως κόμβος τεχνολογίας

Δεν είναι τυχαίο ότι τα Ιωάννινα έχουν χαρακτηριστεί ως η Silicon Valley της Ευρώπης. Η Ήπειρος εξελίσσεται σήμερα σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας, με τα Ιωάννινα να αποτελούν πλέον το hub υψηλής τεχνολογίας της Νότιας Ευρώπης.

Προσελκύεται έτσι τεράστιο ενδιαφέρον και πολλοί κολοσσοί του κλάδου επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Πρώτα η TeamViewer και η P&I, στην πόλη των Ιωαννίνων έχουν καταστήσει την περιοχή κέντρο καινοτομίας, με πιο πρόσφατα την γερμανική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Best Secret να κάνει απόβαση στην πόλη.

Ενεργειακός Μετασχηματισμός

Πέρα από την τεχνολογία, η προσήλωση της κυβέρνησης στην πράσινη οικονομία, στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση, ωθεί σε ανάπτυξη και άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας είναι ένας από αυτούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υποδοχή ανανεώσιμων πηγών ισχύος 29 GW μέχρι το 2030.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Πάρα πολλά Αμερικάνικα funds και άλλα, θέλουν να επενδύσουν – με πάρα πολλά χρήματα- κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η Βιοχάλκο ετοιμάζει ενδιαφέροντα επενδυτικά σχέδια 300 εκατομμυρίων ευρώ στον Αλμυρό και σκοπός είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών και βάσεων φωτοβολταϊκών.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ λειτουργεί στην περιοχή του Αλμυρού τη Χαλυβουργία SOVEL και την Αειφόρο.

Όσον αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου αποτελούν στρατηγικές επιλογές και για τη Motor Oil, η οποία θα επενδύσει αδρά στις ΑΠΕ. Στόχος είναι η κατασκευή 21 αιολικών πάρκων και επτά μονάδων αποθήκευσης.

Κρήτη-έργα υποδομών και τουρισμός

Η περιφέρεια Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας σε ταξιδιωτικές εισπράξεις, το τελευταίο διάστημα βιώνει έναν οργασμό επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.

Η επένδυση προϋπολογισμού 125 εκατ. για την εξαγορά συνολικής έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων στον κόλπο Κισάμου Χανίων και η δημιουργία του πρώτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ikos Resorts είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα.

Την ίδια στιγμή στα σκαριά βρίσκονται μεγάλα έργα υποδομών με σκοπό να αναβαθμίσουν το νησί και τις δυνατότητες του. Λιμάνι Ηρακλείου, ΒΟΑΚ, νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στο νησί.

Αγορά ακινήτων

Παράλληλα, οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, τα οποία αναδεικνύουν σημαντική άνοδο της τάξεως του 34,4% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων για το 2021.

Οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση των ακινήτων, ανήλθαν πέρυσι σε 1,17 δισ. ευρώ έναντι 875 εκατ. ευρώ το 2020.

You may also like