Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα

Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα

Δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο Greek House Davos 2023 Annual Meeting με θέμα «Strategic Investments, demonstrating Resilience in times of Global Uncertainly, navigating the path ahead».

«Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Όχι, όμως η πιο φιλική ακόμη. Θα γίνει η πιο φιλική με τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει για τη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη», επεσήμανε και επανέλαβε ότι το 2021 και το 2022 η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες άμεσες επενδύσεις και ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το 2023 να επιτευχθεί τρίτο διαδοχικό ιστορικό ρεκόρ. «Οι θετικές ειδήσεις στην αρχή του έτους προϊδεάζουν ότι θα επιτευχθεί και φέτος νέο ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες άμεσες επενδύσεις» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Χάρις στο τριπλό ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων, το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι άνω του 6% – τον υπολογίζω στο 6,2%. Και το 2023 πιστεύω ότι η οικονομία, στο σύνολο της Ευρώπης, θα πάει καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Δεν σας κρύβω ότι αρχικά ήμουν κι εγώ απαισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023. Όμως, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό που οφείλεται προφανώς και στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου. Ο χειμώνας ήταν μέχρι τώρα πολύ πιο ήπιος, όλες οι χώρες έχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ προστίθενται συνεχώς νέες πηγές εφοδιασμού εκτός της Ρωσίας. ‘Άρα, ελπίζω και πιστεύω ότι οι τιμές θα συνεχίσουν στο καθοδικό σπιράλ, όπως πιστεύω ότι το 2023 θα πάει καλύτερα και η ευρωπαϊκή οικονομία. Το ίδιο πιστεύω και για την ελληνική οικονομία, για το ρυθμό ανάπτυξης της οποίας το 2023 προβλέπουμε στον προϋπολογισμό 1,8%, τρεις φορές περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. ‘Άλλωστε, και τα προηγούμενα χρόνια η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν καλύτερη των αρχικών προβλέψεων».

You may also like