Ανάλυση

2022: Η χρονιά της ισχυρής ανάπτυξης

Ανάλυση

2022: Η χρονιά της ισχυρής ανάπτυξης

Τo 2022 πέρασε το κατώφλι μας και μετά τη βαθιά ύφεση του 2020, και την ανασυγκρότηση του 2021, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι στον τομέα της οικονομίας.

Παρά τον αστάθμητο παράγοντα του κορωνοϊού, που τα πήγε όλα πίσω, μπορεί η εκρηκτική ανάπτυξη που αναμενόταν και προγραμμάτιζε η κυβέρνηση να καθυστέρησε λίγο -λόγω των υγειονομικών συνθηκών-, η χώρα όμως στάθηκε όρθια, προσελκύοντας επενδύσεις ακόμη και την περίοδο της πανδημίας. Το νέο έτος -παρά τα εμπόδια- προβλέπεται χρονιά ανάπτυξης, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε έναν επενδυτικό και αναπτυξιακό κύκλο. Τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται.

Το 2021, καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της ύφεσης του 2020 που είχε δημιουργηθεί λόγω του lockdown, ενώ ο τουρισμός παρά τις δυσκολίες και τις ασταθείς συνθήκες της πανδημίας, με οργανωμένο σχέδιο και πρωτοκόλλα, τα πήγε εξαιρετικά, αναδεικνύοντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για τα έσοδα, φτάνοντας μάλιστα στο 55% των εσόδων του 2019!

Ο προϋπολογισμός του 2022 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον προηγούμενο μήνα, προέβλεψε το άλμα της ανάπτυξης στη μετα-κορωνοϊό εποχή. Παράλληλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε. Οι προβλέψεις για την οικονομική πορεία της χώρας είναι θετικές παρά τα 2 μεγάλα εμπόδια-πανδημία και ακρίβεια-, όπου βέβαια πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις με επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης.

Η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία πραγματοποιείται ήδη και θα συνεχίσει να γίνεται κάτω από την ομπρέλα προστασίας του κράτους, μέσω μέτρων στήριξης.

Το πρώτο μήνυμα ωστόσο για την ενίσχυση του εισοδήματος δόθηκε με την έλευση της νέας χρονιάς, με μια σειρά μέτρων στα θέματα του κατώτατου μισθού, των φόρων και των επενδύσεων, μαζί με τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις της για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση των νέων. «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός καταλήγοντας στο ότι « Το είπαμε το κάνουμε και το 2022».

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα σήμερα προσελκύει ξένους επενδυτές σε πρωτοφανή επίπεδα. Το ποσοστό των εξαγωγών αυξήθηκε θεαματικά τους τελευταίους μήνες, ενώ στο τσουνάμι των επενδύσεων προστέθηκαν και εταιρίες κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft, η CISCO, η Amazon, που εμπιστευτήκαν την Ελλάδα και την κατέστησαν σε κόμβο διεθνών επενδύσεων με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα αξιοποιηθούν με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», θα γίνουν η κινητήριος δύναμη αυτής της ανάπτυξης , βγάζοντας τη χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή με πολλές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Οι πόροι του ταμείου αναμένεται να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Το 2022 θα είναι η χρόνια της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, το «ελατήριο» της ελληνικής οικονομίας, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει πάψει πλέον να είναι η χώρα της κρίσης και λιτότητας. Η χώρα είναι πλέον ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, έχοντας πια σύμμαχο και όχι εχθρό το κράτος και σχεδιάζει το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία. Το 2022 ίσως αποτελέσει το επίσημο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης.

You may also like