Δηλώσεις

Σχοινάς: Οι χώρες της ΕΕ που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν είναι μόνες τους

Δηλώσεις

Σχοινάς: Οι χώρες της ΕΕ που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν είναι μόνες τους

Δήλωσε ο κ. Σχοινάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

«Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έχουμε πέντε φορές περισσότερους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο από ό,τι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, έχουμε τρεις φορές περισσότερους από ό,τι στη Συρία, αλλά είμαι υπερήφανος διότι παρά την άνευ προηγουμένου έξοδο, η ΕΕ με ομόφωνη απόφαση σε χρόνο ρεκόρ παρείχε καθεστώς προστασίας για όλους» είπε ο κ. Σχοινάς.

«Τώρα γυρίζουμε σελίδα και μετατρέπουμε αυτά τα δικαιώματα σε απτή πραγματικότητα. Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, οι ασθενείς και οι πιο ευπαθείς στα νοσοκομεία. Χρειάζεται οι πολίτες να μπουν στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατόν και χρειάζεται να βρούμε στέγαση για όλους», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισήμανε ότι έχει προετοιμαστεί «ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων για την αντιμετώπιση των αναγκών των κρατών-μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στα οποία μετακινούνται οι πρόσφυγες χρειάζεται να έχουν ξεκάθαρους κανόνες καταγραφής, μεταφοράς, προστασίας των παιδιών».

«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχει γεννηθεί μια νέα Ευρώπη. Μια Ευρώπη ενωμένη, με αλληλεγγύη, στο ύψος των υποσχέσεών της και έτοιμη να κινητοποιηθεί για να υπερασπιστεί το μοντέλο της κοινωνίας που εκπροσωπούμε και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

You may also like