Ανάλυση

Πως ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας – Η σημασία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη

Ανάλυση

Πως ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας – Η σημασία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη

Η λύση της καθαρής ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών εντάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Ένα μεγάλο έργο-σύμβολο και ενεργειακή παρακαταθήκη για την Δυτική Μακεδονία στα Λιβερά Κοζάνης εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αυτού του είδους στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Έχει δυνατότητα να παράγει ετησίως 350 GWh καθαρή ενέργεια στις 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, σε έκταση 4.400 στρεμμάτων και θα μπορεί να τροφοδοτεί ενεργειακά 75.000 νοικοκυριά. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνεται σημαντικά, καθώς αυτή η επένδυση μεταφράζεται σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Χρειάστηκαν περίπου δυο έτη για να ολοκληρωθεί, παρά τη συγκυρία του κορωνοϊού. Η συμβολή του στη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο καθαρής ενέργειας είναι μεγάλη. Κύριος στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι το 50% από επενδύσεις 4 δισεκατομμυρίων, να διατεθεί για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και των τεχνολογιών που συνδέονται με αυτή.

Απολιγνιτοποίηση

Η απολιγνιτοποίηση, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά έτη στην Ελλάδα. Η μείωση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή είναι δραστική και πράγματι ο λιγνίτης -υπό κανονικές συνθήκες -είναι ακριβότερος και πιο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απαιτούν κάποιες αναγκαίες προσαρμογές, μέχρι να ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση. Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι «στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη, Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη για να, μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο».

«Πράσινη» προέκταση της απολιγνιτοποίησης, συνιστά το γεγονός ότι οι εκτάσεις των λιγνιτωρυχείων είναι οι πλέον κατάλληλες για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Πελοποννήσου προσφέρονται για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, συγκριτικά με όλες τις άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες η απολιγνιτοποίηση βρίσκεται υπό εξέλιξη.

ΝΑ Μεσόγειος: οι δυνατότητες για τον τομέα της ενέργειας

Οι δυνατότητες που ανοίγονται για την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας είναι πολλαπλάσιες. Όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός: «η ενεργειακή μας θωράκιση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση και αυτό μας το προσφέρουν ο αέρας, ο ήλιος τα νερά μας σε συνδυασμό με την τεχνολογία». Σε αυτό το πλαίσιο, τα έργα εισαγωγής φθηνής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την Ευρώπη, σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα έργα που διασυνδέουν την Ανατολική Μεσόγειο μέσω αγωγών φυσικού αερίου, μέσω μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και μέσω ηλεκτρικών καλωδίων, βρίσκονται στο επίκεντρο των τριμερών και τετραμερών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία ισχυροποιούνται σημαντικά στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αθήνα.

Το πάζλ του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, συμπληρώνει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ύπαρξη πιθανών εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, όπως στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Η διερεύνηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά συγκροτημένα.
Περαιτέρω, η κατασκευή ενός δικτύου αγωγών που να δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί ανανεώσιμα καύσιμα και να εισέλθει δυναμικά και στην οικονομία του υδρογόνου αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας. Αυτή, είναι η σύγχρονη και ολοκληρωμένη αντίληψη σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, η οποία οδηγεί την Ελλάδα στο βιώσιμο μέλλον που έχει επιλέξει.

You may also like