Ανάλυση

Η αναγέννηση του Τατοΐου ως σύμβολο πολιτισμού και αειφορίας

Ανάλυση

Η αναγέννηση του Τατοΐου ως σύμβολο πολιτισμού και αειφορίας

Το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας, διαχειρίζεται το Dumfries House με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς. Η φιλοσοφία αυτή, θα μπορούσε να μεταφερθεί αυτούσια στη διαχείριση των δημόσιων εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Το κτήμα μετατράπηκε, ουσιαστικά, σε μια αυτάρκη επιχείρηση, αναζωογονώντας την τοπική οικονομία. Τα έσοδα προέρχονται και από τον νέο οικισμό, το οικολογικό χωριό που δημιουργήθηκε εκεί.

O Πρωθυπουργός, παρουσίασε το σχέδιο που έχει καταρτιστεί ώστε να αποτελέσει το Τατόι κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Το σχέδιο και οι ενέργειες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου υλοποιούνται με αμείωτο ρυθμό.

Τα έργα που συντελούνται είναι προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025. Το ελληνικό δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτήρια. Την ίδια στιγμή, προς αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές θα δοθούν 22.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι
«το θέμα των χρήσεων των κτηρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, λύθηκε με απόλυτη συναίνεση». Επίσης, προετοιμάζεται η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για τις προκηρύξεις που αφορούν τους ιδιώτες.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωράει την αποκατάσταση και την ανάδειξη του ανακτόρου με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο ταμείο έχουν ενταχθεί και οι κήποι του ανακτόρου.

Μέχρι την αρχή του 2023, θα παραδοθεί η μελέτη για την αποκατάστασή τους από τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου. Το έργο αυτό, είναι ίσως το πιο εμβληματικό που χρηματοδοτείται σήμερα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κυβέρνηση, επιθυμεί τα κονδύλια που θα διατεθούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η στρατηγική ανάδειξης και βιωσιμότητας του κτήματος Dumfries είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο. Ο εν λόγω ιστορικός χώρος, αποκαταστάθηκε με έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, την οικολογία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον, επισκέφθηκε το κτήμα και συζήτησε για τις βέλτιστες πρακτικές.

Παρουσιάζει δε ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, χρηματοδότησε την αποκατάσταση της φάρμας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων του κτήματος, ώστε να μετατραπεί σε μονάδα έρευνας και εκπαίδευσης πάνω στις μεθόδους της βιώσιμης καλλιέργειας.

Η περαιτέρω ανάπτυξη και συμβολή τους, είναι κρίσιμη παράμετρος για την προσέγγιση των κλιματικών στόχων.

Ακόμη, η επαναχρησιμοποίηση (πχ. των παλαιών επίπλων) είναι βασική αρχή της κυκλικής οικονομίας. Αυτή η λογική θα πρέπει να πρυτανεύει όταν πρόκειται για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού.

You may also like