Ανάλυση

Επιστρέφουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι το κλίμα αλλάζει στη Βρετανία

Ανάλυση

Επιστρέφουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι το κλίμα αλλάζει στη Βρετανία

Το τελευταίο διάστημα, το αίτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα ισχυροποιείται και το κλίμα σταδιακά αντιστρέφεται υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη πλήρως τη σημασία της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργεί μεθοδικά μια έντονη δυναμική για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, ενώ το θέμα έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο στις 16/11/2021 όπου ήταν κεντρικό θέμα της ατζέντας του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η θετική παρουσία και οι αποθεωτικές αναφορές από τους Βρετανούς

Ο Πρωθυπουργός την πρώτη μέρα της επίσκεψής του μίλησε στο Βρετανικό δίκτυο ITV και στην δημοφιλή εκπομπή «Good Morning Britain».

Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε ένα εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα χάρη στην επικοινωνία των ξεκάθαρων θέσεων, της άρτιας χρήσης της γλώσσας και εν γένει της ευδιάθετης παρουσίας με τους παρουσιαστές μετά το πέρας της συνέντευξης να δηλώνουν έκπληκτοι γι’ αυτά ακριβώς τα στοιχεία.

Αντίστοιχα από την μεριά τους οι τηλεθεατές σχολίασαν με χαρακτηριστικό τρόπο τις εντυπώσεις που τους άφησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμα και ανταλλαγή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον!


Στην εκπομπή ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι θα θέσει στον Βρετανό ομόλογό του το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, επιδιώκοντας να δοθεί μια λύση στο διαχρονικό ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις δύο μεριές αλλά και την διεθνή κοινότητα.

Η στάση του Μπόρις Τζόνσον

Μετά την παρουσία του στην Βρετανική τηλεόραση, ακολούθησε η μεσημεριανή του συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο νούμερο 10 της Downing Street, όπου οι δύο άντρες αναφέρθηκαν και στα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός μπορεί να επεσήμανε ότι είναι ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου η απόφαση για την επιστροφή των μαρμάρων, όμως δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο ίδιος, όταν ήταν ακόμα φοιτητής το 1986, είχε γράψει άρθρο όπου τασσόταν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, «εκεί που ανήκουν», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει.

Ο Τζόνσον δεν δίστασε να καταδικάσει στο άρθρο του μάλιστα, το καθεστώς κάτω από το οποίο ο Λόρδος Έλγιν πήρε τα μάρμαρα από την Ελλάδα τασσόμενος με την Ελληνική μεριά, κάνοντας ξεκάθαρα τα φιλελληνικά του αισθήματα.

Βρετανικά και Διεθνή δημοσιεύματα για πρώτη φορά τάσσονται εμφανώς υπέρ της επιστροφής

Λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου τάσσονται υπέρ των θέσεων της χώρας μας.

Ο Guardian έλαβε θέση υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα, τότε γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε την επανένωση;».

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η Telegraph, σε άρθρο της, ο νόμος του 1963 απαγορεύει την παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι το 1991 ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάιερς, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε» και «Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή».

Είναι σαφές λοιπόν, ότι μια αλλαγή στο νόμο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή τους.

Οι New York Times ανέδειξαν το γεγονός ότι το 2021 πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν πολιτικές αποκατάστασης και επέστρεψαν αρχαιότητες.

Σημείωσαν πως η επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει δική της ευθύνη για τα γλυπτά του Παρθενώνα, όμως οι περισσότεροι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου διορίζονται από τον πρωθυπουργό.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «η άποψη των Times για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά», οι Times τάσσονται για πρώτη φορά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Παράλληλα, προτείνουν στο Βρετανικό Μουσείο «να αγκαλιάσει αυτήν την τεχνολογική ευκαιρία και να αντικαταστήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με πιστά αντίγραφα».

Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα, θα μπορούσε να δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη δημιουργία άλλων αντιγράφων.

«Η υπόθεση για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική», σημειώνει το άρθρο, πραγματοποιώντας μια ιστορική μεταστροφή, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια παίρνει θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Τι λέει η κοινή γνώμη των Βρετανών για την επιστροφή των γλυπτών

Μπορεί η επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης να είναι ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν την ευθύνη για τα γλυπτά του Παρθενώνα, όμως η κοινή γνώμη δηλώνει πως είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών σε ποσοστό που αγγίζει το 59%.

Μόνο το 18% φαίνεται αδιάλλακτο υποστηρίζοντας ότι τα γλυπτά ανήκουν στη Μ. Βρετανία.

Η σχετική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο YouGov.co.uk αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του πάγιου Ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των γλυπτών εκεί που ανήκουν, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία που παρουσιάστηκε.

Η θετική παρουσία στην Βρετανία, σε συνδυασμό με τα επιχειρήματα της Ελληνική μεριάς και τον σωστό διπλωματικό χειρισμό, φαίνεται να είναι έτοιμα να αποδώσουν “καρπούς” μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών πάνω στο ζήτημα.

You may also like