Δηλώσεις

Πάιατ: Απολύτως σωστή η ατζέντα του (Έλληνα) πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση

Δηλώσεις

Πάιατ: Απολύτως σωστή η ατζέντα του (Έλληνα) πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση

Δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης. Στα «βήματα» που έχει κάνει η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο με μια σειρά έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση, αναφέρθηκε ο Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα έχει τον αγωγό TAP, έχει τη Ρεβυθούσα, έχει τον IGB κοντά στην ολοκλήρωση, όπως και τον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Πάιατ.

«Η αγορά LNG είναι παγκόσμια. Το αέριο θα πάει εκεί που το στέλνει η αγορά. Από αυτή την άποψη, το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα δεν είναι πρωτίστως εμπορικό», επεσήμανε και συνέχισε: «Το ενεργειακό μας συμφέρον είναι να υποστηρίξουμε την απολύτως σωστή ατζέντα του (Έλληνα) πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση, στην οποία το αέριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας να γίνει το άλμα από το “βρώμικο” και επιβλαβές για το κλίμα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει ως βάση τον άνθρακα, σε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σ’ αυτό, το φυσικό αέριο παίζει ρόλο ως μια “γέφυρα”. Ενδιαφερόμαστε, επίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το συμφέρον της Ευρώπης να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο».

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε:

«Ο ρωσικός στρατός διαπράττει φρικαλεότητες κατά αμάχων, βιασμούς, βασανισμούς, βομβαρδίζει νοσοκομεία και άλλες βασικές υποδομές της χώρας. Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, παιδιά, νέοι, γυναίκες, έχουν σκοτωθεί επειδή έτυχε να βρίσκονται στο λάθος μέρος. Και όλα αυτά στο όνομα των ιμπεριαλιστικών επιλογών ενός ανθρώπου ο οποίος διαπράττει εγκλήματα πολέμου, ακολουθώντας πρακτικές του 18ου και του 19ου αιώνα. Το ρεπορτάζ των New York Times από τη μαρτυρική Μπούτσα είναι αποκαλυπτικό της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ. «Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Ξέρω όμως πως ο Πούτιν τελικά θα ηττηθεί και η Ρωσία θα είναι πολύ πιο αδύναμη λόγω των επιλογών του. Ξέρω επίσης ότι η Ουκρανία θα καταλήξει πιο ενωμένη, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ήταν σωστή η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ πως πρόθεση του Πούτιν ήταν να κατακτήσει όλη την Ουκρανία και να διώξει τον πρόεδρο Ζελένσκι. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι Ουκρανοί μάχονται ηρωικά και η Δύση είναι αποφασισμένη να σταθεί απέναντι στη Ρωσία, στηρίζοντας την Ουκρανία μέχρι τέλους με πολεμικό υλικό», σημείωσε.

You may also like