Επικαιρότητα

Μαριούπολη: Οι μάχες συνεχίζονται, το ίδιο και η ελληνική υποστήριξη

Επικαιρότητα

Μαριούπολη: Οι μάχες συνεχίζονται, το ίδιο και η ελληνική υποστήριξη

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για μεγάλη μάχη στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται για περισσότερο από 40 ημέρες και έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Η κυβέρνηση, επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους την στήριξη της στην Ουκρανία, ενώ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ελληνική ομογένεια που βιώνει τραγικές στιγμές. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει εμπράκτως και την Ουκρανική κυβέρνηση, η οποία εργάζεται κάτω από τρομερά δύσκολες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρελήφθη σήμερα από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό, επιπλέον ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με αποδέκτη τον ουκρανικό λαό, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών. Αύριο, θα αναχωρήσει από την Αθήνα η 4η ανθρωπιστική Αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς την Ουκρανία, με προορισμό την Οδησσό.

Βαρβαρότητες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα διαπράττουν θηριωδίες, όπως εκείνες εναντίον των Ουκρανών πολιτών- αμάχων στην πόλη Μπούκα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ομάδα της γαλλικής χωροφυλακής έφθασε στο Λβιφ της δυτικής Ουκρανίας, για να συνδράμει στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, στα οποία περιλαμβάνεται η σφαγή της Μπούκα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστησε γνωστό πριν λίγο καιρό προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».

Στη Μαριούπολη, ζούσαν 150 χιλιάδες Έλληνες και στην περιφέρεια, υπήρχαν 29 χωριά Ελλήνων. Τα ελληνικά χωριά, βρίσκονται σήμερα στη γραμμή των συγκρούσεων. Στόχος της Ρωσίας, είναι να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία (την οποία προσάρτησε παρανόμως το 2014) και στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ. Η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία αποτελεί πάγια επιθυμία του Κρεμλίνου από το 2014.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση του με τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, εξετάστηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μαριούπολη και η κοινότητα ελληνικής καταγωγής στην περιοχή. Συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την ελληνική συνεισφορά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης μετά τη λήξη του πολέμου και η ενίσχυση της ομογένειας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι: « το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της πόλης όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες και μπουν τίτλοι τέλους σε αυτήν την ρωσική εισβολή, η οποία τόσο έχει δοκιμάσει όλους μας αλλά πρώτα και πάνω από όλα τους κατοίκους της πόλης που δέχτηκε την μεγαλύτερη επίθεση και για την οποία, λόγω της εντονότατης παρουσίας ελληνικού στοιχείου εδώ και πολλούς αιώνες, προφανώς έχουμε ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον».

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει την Μαριούπολη, με πρώτο συμβολικό βήμα την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

You may also like