Δηλώσεις

Κουντουρά: Επείγει η στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντέξει ο τουρισμός τις πολλαπλές κρίσεις

Δηλώσεις

Κουντουρά: Επείγει η στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντέξει ο τουρισμός τις πολλαπλές κρίσεις

Δήλωσε με άρθρο της στην εφημερίδα Παρόν της Κυριακής, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά.

«Αυτή η πολυδιάστατη κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα, όχι μόνο επηρεάζει τη ζήτηση για ταξίδια, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους και της συμπίεσης του διαθέσιμου οικογενειακού προϋπολογισμού, αλλά πλήττει ευθέως τη λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων του κλάδου.
Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ορεινούς προορισμούς αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ενέργειας και θέρμανσης, με τις σημερινές ιλιγγιώδεις τιμές να καθιστούν πολύ δύσκολη τη λειτουργία τους και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού», επεσήμανε.

«Επιβάλλεται λοιπόν, σε εθνικό επίπεδο, ανανεωμένη στόχευση για ένα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο, το οποίο, χωρίς παρέκκλιση από τους στόχους της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, θα αντιμετωπίσει άμεσα τις σημερινές προκλήσεις, με ανθρωποκεντρική προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ακόμη επεσήμανε πως «πρέπει ο τουρισμός να αντιμετωπιστεί ως εθνική προτεραιότητα, επειδή εκτός από πολλαπλασιαστής ανάπτυξης και εσόδων είναι και κινητήρια δύναμη για την ελληνική κοινωνία. Ειδικά στην περίοδο των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε, και κάθε άλλο παρά παροδικές αποδείχθηκαν, απαιτείται άμεσα και ουσιαστικά να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, και οι εργαζόμενοι, γιατί αφορά την επιβίωσή τους και το μέλλον του τουρισμού μας».

«Αντίστοιχα πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, για να μη συνεχιστεί η μεγάλη παραίτηση. Διότι όσοι μπήκαν σε αναστολή ή απολύθηκαν και δεν είχαν την αναγκαία οικονομική στήριξη από το κράτος τα δύο προηγούμενα χρόνια αναζήτησαν δουλειά σε άλλους κλάδους, με πιο μόνιμο και σταθερό εισόδημα. Αποτέλεσμα ήταν στις αρχές της φετινής τουριστικής περιόδου να υπάρχει κενό 50.000 θέσεων εργασίας, που καλύφθηκε μόνο κατά ένα μέρος», τόνισε.

You may also like