Πρόσωπα

Έλενα Ράπτη: Η δράση και η πορεία της βουλευτού Θεσσαλονίκης

Πρόσωπα

Έλενα Ράπτη: Η δράση και η πορεία της βουλευτού Θεσσαλονίκης

Η Έλενα Ράπτη, μια δυναμική πολιτικός με κοινωνικό πρόσωπο, είναι μέλος της Βουλής και εκλέγεται από το 2004 στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης. Την πρώτη φορά που εξελέγη ήταν μόλις 29 ετών και εκλέγεται μέχρι και σήμερα στην ίδια περιφέρεια.

H Θεσσαλονικιά βουλευτής, από την αρχή της καριέρας της, πέρα από το κοινοβουλευτικό έργο, έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για κοινωνικά θέματα, αναπτύσσοντας μια έντονη κοινωνική δράση.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία της στα πολιτικά πράγματα αποδεικνύει ότι μια νέα γυναίκα μπορεί να ασχολείται δυναμικά με την πολιτική, καθώς δεν αποτελεί ένα ανδρικό κάστρο, όπως είθισται δυστυχώς να θεωρείται.

Η ίδια έχει επισημάνει σε συνέντευξη της ότι στη ζωή της αισθάνθηκε ότι έπρεπε να παλέψει διπλά και τριπλά, λόγω του ότι ήταν μία νέα γυναίκα στην πολιτική. «Στην αρχή υπάρχει αμφισβήτηση και στη συνέχεια αποδοχή.

Παλαιότερα πολλές γυναίκες συναντούσαν μία προκατάληψη και αντιμετώπιζαν κάποια κοινωνικά στερεότυπα. Αλλά με σκληρή δουλειά και επιμονή κερδίζονται η αναγνώριση και οι δύσκολες μάχες. Έχω δώσει πολλές από αυτές, χαμένες και κερδισμένες. Μπροστά με πήγαν και η ικανοποίηση από τις νίκες και τα μαθήματα από τις ήττες!»

Τα πρώτα βήματα στην πολιτική

Η εκλογική της περιφέρεια, είναι και η γενέτειρα της, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ωστόσο, τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, τα έκανε το 1998, σε ηλικία μόλις 23 ετών, όταν εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
Tο 2002 επανεκλέγεται βγαίνοντας μάλιστα πρώτη σε σταυρούς προτίμησης. 2 χρόνια μετά κάνει την πρώτη της επιτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και από τότε μέχρι σήμερα επανεκλέγεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στο παρελθόν, έχει εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας.
Έχει διατελέσει μέλος στην Εθνική Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από το 2004 εκλέγεται Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής.

Κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης είναι ιδρυτικό μέλος στην Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» και στο Κέντρο Ενημέρωσης για τον Εθελοντισμό «Ομάδα Μαζί σας».

Από τον Ιανουάριο του 2011 ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γραμματέας Εθελοντισμού & ΜΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, καθώς η προστασία των παιδιών και η πρόληψη κάθε μορφής κακοποίησης βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, πριν από ένα χρόνο παρουσιάστηκε το πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επεσήμανε ότι βασική της προϋπόθεση είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. Το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αυτές τις μέρες. Επικεφαλής αυτού του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η Έλενα Ράπτη.

«Είναι μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της Πολιτείας για τα παιδιά, με μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Στοχεύει να αναπροσαρμόσει τις θεσμικές λειτουργίες στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών, να μειώσει τα κρούσματα που συμβαίνουν και να αυξήσει τα περιστατικά που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες», έχει επισημάνει η ίδια.

Η βουλευτής, με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των πιο αδύναμων, συντονίζει την καμπάνια «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. «Το “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” αποτυπώνει μία θλιβερή στατιστική. Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης»,
«Με σοκάρει κάθε περιστατικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης!», έχει πει η ίδια.

You may also like