Πρόσωπα

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: O Ολυμπιονίκης που «έφυγε» νωρίς

Πρόσωπα

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: O Ολυμπιονίκης που «έφυγε» νωρίς

Στις 14 Οκτωβρίου του 2022 ο Ολυμπιονίκης του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, «έφυγε» σε ηλικία 43 ετών νικημένος από τον καρκίνο, κάνοντας ολόκληρη την Ελλάδα να κλάψει.

Αποχαιρετώντας την Ελλάδα με μια συνταρακτική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, «έφυγε» μετά από την άνιση μάχη που έδωσε για δύο ολόκληρα χρόνια με το καρκίνωμα NUT, μία σπάνια μορφή καρκίνου.

Ποιος ήταν ο Ολυμπιονίκης

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε 1979 στην Θεσσαλονίκη, και είχε καταγωγή από τη Πέλλα . O πατέρας του ήταν επίσης πρωταθλητής στο τάε κβον ντο. Σε ηλικία 3 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα που τόσο αγαπούσε, στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είχε για το άθλημα ήταν το ύψος του , που έφτανε τα 2.01. Μόλις από τα 11 του ήταν μέλος του σωματείου «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ στα 15 του θα ενταχθεί στην Εθνική ομάδα.

«Ο πατέρας μου είναι προπονητής μου και δάσκαλός μου μέχρι και σήμερα, αυτό δεν αλλάζει. Όταν, όμως, έγινα 15 ετών μπήκα στην Εθνική Ομάδα και πια σαν coach μου με ανέλαβε ο Κώστας Τζιδημόπουλος ο οποίος είναι παιδικός φίλος του πατέρα μου – μεγαλώσανε μαζί στην Εθνική Ομάδα και για ένα διάστημα υπήρξε και προπονητής του», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Το 1996 σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε Ευρωπαϊκός πρωταθλητής εφήβων και Παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων, και το 1997, για δεύτερη χρονιά Ευρωπαϊκός πρωταθλητής εφήβων. Η κατάκτηση του τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Εφήβων έβαλε στην άκρη τους όποιους ενδοιασμούς που είχε για το άθλημα και αποφασίζει πως είναι προγραμματισμένος για τον πρωταθλητισμό του Τάε Κβον Ντο.

«Το 1997 ήταν τρία χρόνια μακριά από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά πως μπορώ να πάω στους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ μόλις έναν χρόνο νωρίτερα έβλεπα τους αθλητές από την τηλεόραση», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Ωστόσο, σε εκείνους τους Ολυμπιακούς στο Σίδνεϊ, υπέστη ένα βαρύ κάταγμα στην κνήμη, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγώνων για δύο χρόνια. Ήταν η συγκινητική στιγμή κατά την οποία φώναξε με αθωότητα «έσπασε, μαμά, έσπασε», όπου όπως διηγήθηκε αργότερα, «γύρισα χωρίς μετάλλιο και με σπασμένο πόδι και μου συμπεριφέρονταν όλοι σαν να έχω βγει πρώτος».

Το ραντεβού με την ιστορία

Το 2004 όμως αποφασίζει δυναμικά να διεκδικήσει αυτό που έχασε το 2000 και δίνει το πρώτο του ραντεβού με την ιστορία.

Στις 29 Αυγούστου του 2004 χάνει από τον Νοτιοκορεάτη Μουν Tάε-σoνγκ, με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο, ωστόσο ανεβαίνει στο βάθρο και λαμβάνει το πρώτο του αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς.

Το 2008, κατακτά για 2η φορά αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο, όπου χάνει οριακά με 5-4 από τον Νοτιοκορεάτη Τσα Tονγκ-Μιν.

Το 2012, συμμετέχει για τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς, στο Λονδίνο. Η διάκριση εκεί ήταν ξεχωριστή. «Το 2012, στο Λονδίνο, ήμουν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής που θεωρώ πως ήταν και το highlight της καριέρας μου», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Πολιτική

Το 2018 αποδέχεται την πρόταση του Αλ. Τσίπρα να κατέβει ευρωβουλευτής, ωστόσο δεν εξελέγη αν και κατέγραψε υψηλά ποσοστά στη γενέτειρα του.
Ο Ολυμπιονίκης διετέλεσε αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2020.

Οικογένεια

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης ήταν παντρεμένος με την αθλητική δημοσιογράφο Δώρα Τσαμπάζη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελεάννα και τον Γιώργο.

You may also like