Δηλώσεις

Τσίπρας: Αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή – Να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη

Δηλώσεις

Τσίπρας: Αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή – Να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη

Δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Το ερώτημα είναι: Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Πρώτα απ’ όλα, έσπευσε καιρό τώρα ν’ αντικαταστήσει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα δεκαετιών που έχει η χώρα, το δόγμα του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, με αυτό του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου. Το δόγμα του αστήρικτου φυλακίου, αστήρικτου προχωρημένου φυλακίου της Δύσης», είπε, αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα ελληνορτουρκικά.

«Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική, η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός μας τους ερχόμενους μήνες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «υπάρχει ελπίδα γιατί έχουμε εναλλακτικό σχέδιο που προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία και όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί τόσο γρηγορότερα θα ανακάμψει η οικονομία και θα ανασάνει η κοινωνία».
Ενώ, δήλωσε σίγουρος ότι η αναμέτρηση «δεν θα γίνει με όρους ισονομίας και χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων από την άλλη πλευρά, και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου», λέγοντας ταυτόχρονα ότι όμως αποτελεί παράσημο και όπλο για τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απέναντι του όλο αυτό το σύστημα, «αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να πείσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους και αυτούς που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, να προσέλθουν στη κάλπη». «Να δώσουμε τη μάχη όλη μαζί με αποφασιστικότητα, ενότητα και πίστη ότι θα κερδίσουμε, με ένα κόμμα αποφασισμένο και ενωμένο, παρόν σε κάθε χώρο που αγωνιά, αγωνίζεται και αναπνέει η κοινωνία».

«Η ανασφάλεια απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας. Και το ερώτημα που θέλω να θέσω ενώπιόν μας είναι: μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, τι κάνουμε εμείς; Θα πει κάποιος «εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να κερδίσουμε τις εκλογές». Ναι, εντάξει, δεν είναι στο χέρι μας απλώς πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Σε αυτές τις συνθήκες το ερώτημα είναι: εμείς τι κάνουμε; Απλά περιμένουμε; Επιτρέψτε μου να πω πρώτα πρώτα τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε, να ζητάμε από τον κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι εμείς να βγούμε στην κυβέρνηση.

Δεν πρέπει να ζητάμε από τον κόσμο υπομονή, συντρόφισσες και σύντροφοι. Πρέπει να ζητάμε δράση. Όχι υπομονή.

Το έχουμε πει πολλές φορές μεταξύ μας στα βήματα των συνεδριάσεών μας, των Κεντρικών μας Επιτροπών, ότι δεν μας αφορούν εμάς οι θεωρίες των ώριμων φρούτων, ή οι θεωρίες των πολιτικών κερδών από την κυβερνητική φθορά. Γιατί αυτή η φθορά δεν είναι μόνο η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και φθορά της κοινωνίας. Κοστίζει αυτή η φθορά σε ανθρώπινες υπάρξεις, σε δυστυχία, σε ανασφάλεια, τσαλακώνει την αξιοπρέπεια και οδηγεί τμήματα της κοινωνίας μας στο βάλτο της απόγνωσης.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια αναμονής. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε με όλους τους τρόπους, παραδοσιακούς και σύγχρονους, όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, πρώτα απ` όλα. Όλον εκείνο τον κόσμο που θέλει και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Να συμβάλουμε στην αντίσταση κάθε κοινωνικού στρώματος και της κοινωνίας συνολικά στην αγριότητα των μέτρων και των πολιτικών της κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ø Αντίσταση, όταν το καθεστώς αυτό επιχειρεί να περάσει τροπολογίες, για παράδειγμα, που διευκολύνουν το ξεσπίτωμα ανθρώπων από τα αρπακτικά funds, ή τις μεταθέτει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, γιατί αυτό θα κάνουν τώρα. Αλλά είχαμε μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 30.000 τέτοιους πλειστηριασμούς.

Ø Αντίσταση, όταν στερούν την αξιοπρέπεια από τον εργαζόμενο και του τάζουν αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Και είμαστε η 2η από το τέλος από τον πάτο μετά τη Βουλγαρία χώρα σε κατά κεφαλήν εισόδημα, πράγμα που έχει να κάνει με τους πολύ χαμηλούς μισθούς, το πολύ χαμηλό εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη.

Ø Αντίσταση, όταν μοιράζουν και μοιράζονται προκαταβολικά τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα ήταν μια ελπίδα, μια ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και όταν αρνούνται στη Βουλή ακόμη να υπάρχει και διακομματικός έλεγχος.

Ø Αντίσταση, όταν διοχετεύουν δισεκατομμύρια από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη, στους κερδοσκόπους της ενέργειας, που η αισχροκέρδειά τους έχει παραμείνει ανεξέλεγκτη, πάνω από 3 δις ευρώ τα υπερκέρδη μέσα σε έναν χρόνο και ούτε ένα ευρώ φορολόγηση.

Ø Αντίσταση, όταν καταστρατηγούν δικαιώματα. Όταν επιχειρούν να εμφανιστούν ως κανονικότητα οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και η κακοποίηση. Όταν πέφτουν από παράθυρο των Πανεπιστημίου μας παιδιά γιατί δεν χωρούν στην αίθουσα και δεν ιδρώνει το αυτί τους.

Ø Αντίσταση στα μικρά, τα καθημερινά αλλά και στα μεγάλα. Αντίσταση παντού.

Η συζήτηση και οι αποφάσεις μας σήμερα για το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές -θα γίνουν ξεχωριστές εισηγήσεις και για τα δυο αυτά θέματα και άρα αν έχω κάποιες παρατηρήσεις ίσως τις κάνω στο τέλος- η συζήτηση και οι αποφάσεις μας γι` αυτά τα εξειδικευμένα θέματα πιστεύω ότι θα συμβάλουν στο να διαμορφώσουμε ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο. Θα συμβάλλουν στην ενότητα, την πάλη και την αντίσταση αυτή που περιγράφω.

Διότι δεν είναι δική μας αποκλειστική ευθύνη η οργάνωση αυτής της αντίστασης. Είναι υποχρέωση και έργο όλων των δυνάμεων της Δημοκρατίας και της Προόδου. Δεν υπάρχει face control στα συνδικάτα, τους δήμους, τις συλλογικότητες, τη διαδήλωση και την απεργία.

Αλλά τα μέλη, τα στελέχη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Να μην επιτρέψουν στην προπαγάνδα και τη βιομηχανία των δημοσκοπήσεων να εξουδετερώνουν συνειδήσεις και να επιβάλλουν το μίζερο στερεότυπο ότι «δεν υπάρχει ελπίδα», ότι «τίποτε δεν γίνεται». Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ξέρετε.

Ο εχθρός είναι να μπορέσουμε να νικήσουμε αυτή τη διαδεδομένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει εναλλακτική, υπάρχει ελπίδα και το σχέδιό μας το παρουσιάσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και αυτό το σχέδιο έχουμε ευθύνη το επόμενο διάστημα να το κάνουμε απολύτως κατανοητό στις πλατιές λαϊκές μάζες. Και με αυτό το σχέδιο να πορευτούμε δίνοντας προοπτική και ελπίδα.

Διότι αυτό το σχέδιο προστατεύει τη κοινωνική πλειοψηφία, είναι εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση που βιώνουμε σήμερα. Και όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί, τόσο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας θα προστατευτεί και τόσο γρηγορότερα θα ανακάμψει η οικονομία και θα ανασάνει η κοινωνία. Ας το έχουμε αυτό ως μπούσουλα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

You may also like