Δηλώσεις

Βορίδης: «Τιτάνιο έργο» η κωδικοποίηση της νομοθεσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δηλώσεις

Βορίδης: «Τιτάνιο έργο» η κωδικοποίηση της νομοθεσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών (ΙΤΕΚ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) με τίτλο: «Συμβολή της κωδικοποίησης της νομοθεσίας των ΟΤΑ στη λειτουργική απόδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών».

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το έργο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας των ΟΤΑ «τιτάνιο» καθώς, μέχρι πρότινος, ο νομοθετικός του όγκος παρέμενε κατεσπαρμένος σε διαφορετικά νομοθετήματα και επεσήμανε ότι με τη συστηματική ταξινόμηση των διατάξεων που εντοπίζονταν σε διαφορετικά νομοθετήματα και τη συγκέντρωση αυτών σε ένα ενιαίο σώμα, αυτό κατέστη τελικώς λειτουργικό.

Τόνισε δε ότι η εργασία που έγινε κάλυψε την αμιγώς οργανωτική δομή των ΟΤΑ, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία τους από την περίοδο των κρατικών νομαρχιών μέχρι και τον «Καλλικράτη» και την ενοποίηση των Δήμων και σημείωσε ότι πλέον έχουν αφαιρεθεί από την κωδικοποίηση διατάξεις που είχαν καταργηθεί ως αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη της ψηφιοποίησης και της άμεσης επικαιροποίησης του έργου της κωδικοποίησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση στην πρωτογενή νομοθεσία και να δοθεί ένα τέλος στον «σισύφειο» χαρακτήρα του.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας των ΟΤΑ αποτελεί το πρώτο, σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση σύστασης ενός ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αναδιαταχθεί πλήρως το τοπίο εντός του οποίου λειτουργούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like