Δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ηγεσίες των χωρών πρέπει να περάσουν στη φάση των άμεσων αποφάσεων όσον αφορά στα μέτωπα της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετανάστευση είναι δύο ζητήματα που θα βρεθούν στο κέντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας… Εάν πετύχει η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, καθιστώντας τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Θα το πράξουμε αυτό γιατί, εν μέρει τουλάχιστον, η παγκόσμια κοινότητα και η προσέγγιση που ακολουθεί προς τα δύο αυτά ζητήματα ουσιαστικά οδηγεί σε αποτυχία. Πάρα πολύ ρητορική με πολύ λίγη πράξη…», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Αναλύοντας διεξοδικά τα αποτελέσματα από το ισχυρό πλήγμα που άφησαν σε Έβρο και Θεσσαλία τα πύρινα μέτωπα και η κακοκαιρία «Ντάνιελ» αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο είναι άνευ προηγουμένου. «Η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται. Η άνιση μάχη με τη φύση είναι μία μάχη που δίνουμε στον ευρωπαϊκό νότο και στη Μεσόγειο και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα και πολλοί φίλοι μας και γείτονες στη Μεσόγειο αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις. Θέλουμε μία πιο συντονισμένη απόκριση», τόνισε.
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό αποτελεί μία αποτυχία. Δαπανούμε ψίχουλα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε δύο ταμεία που έχουν εξαντληθεί και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και για αυτό έστειλα μία επιστολή στους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας που μαζί με την Ελλάδα αποτελούν την ομάδα των μεσογειακών χωρών και πρότεινα λύσεις για τη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Οι συνθήκες απαιτούν να λειτουργήσουμε και πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και από τους κανόνες που αφορούν στις επιδοτήσεις. Πρέπει να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Όσα λέω δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζει ο Καναδάς ή το Πακιστάν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας κάλεσμα για την ίδρυση μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
«Μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία, να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να δώσουμε ώθηση στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή πριν να είναι αργά. Να επενδύσουμε στην ανταλλαγή νέας τεχνολογίας που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πιο σαφείς προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα φαινόμενα. Μόνο εάν συνεργαστούμε μπορούμε να κάνουμε μία πραγματική διαφορά. Να ανταλλάξουμε μέγιστες πρακτικές και λύσεις. Ακούστε αυτή την πρόταση της Ελλάδας που αφορά και στο 112. Όταν δεν υπήρχε αυτός ο αριθμός θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και εφέτος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για τη μείωση των ανθρώπινων απωλειών. Αυτός ο αριθμός έκτακτης ανάγκης έκανε τη διαφορά και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Λιβύης. Είναι μία οικονομική λύση που παρουσιάζει τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία. Βασική μας υποχρέωση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε.