Δηλώσεις

Τσίπρας για κλιματικό νόμο: Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για συμβόλαιο, φέρνει την υποθήκη για το μέλλον τους

Δηλώσεις

Τσίπρας για κλιματικό νόμο: Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για συμβόλαιο, φέρνει την υποθήκη για το μέλλον τους

Δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτηση για τον Κλιματικό Νόμο.

«Δε θα κρατήσετε άλλο τη χώρα πίσω. Δε θα σας αφήσουν οι πολίτες που τους καταδικάζετε σε ένα αβίωτο μέλλον και τους δουλεύετε με ανοησίες για «ολιστική αντίληψη της ζωής».

Πεποίθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια τροχιά, όπου θέλει και την κλιματική κρίση, να τη μετατρέψει σε μια μεγάλη ευκαιρία για να συσσωρεύσουν ακόμη περισσότερα κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι ελίτ. Για ένα νέο, γενικευμένο γύρο διαπλοκής υπό την αιγίδα και το συντονισμό ενός διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος.

Εμείς λέμε ότι αυτό το κόστος πρέπει να αναληφθεί με δικαιοσύνη. Οι έχοντες την οικονομική δύναμη να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πάντα, λέει ότι και αυτό το κόστος πρέπει να το αναλάβουν τα κορόιδα. Τα συνήθη υποζύγια. Τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί.

Αυτό κάνει παντού σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της, στο όνομα της «αυτορρύθμισης της αγοράς».

Στην Παιδεία νομοθετεί υπέρ των κολεγίων.

Στην Υγεία νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών ομίλων.

Στο Ασφαλιστικό νομοθετεί υπέρ των funds – των αρπακτικών.

Τα ίδια έκαναν και όταν ξεκίνησε το κύμα της ακρίβειας. Αντί να χτυπήσουν την αισχροκέρδεια -πέρυσι έλεγαν στους πολίτες να κλείνουν τα κλιματιστικά-, δίνουν οδηγίες να μην ανάβουν το θερμοσίφωνα.

Τόσο βαθυστόχαστος ήταν και είναι ο ενεργειακός τους σχεδιασμός.

Μια κυβέρνηση μπορεί να είναι κακή και να αφήνει μεγάλα προβλήματα στην επόμενη. Αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει κάτι πολύ χειρότερο: Δεν κληροδοτεί προβλήματα απλά στην επόμενη κυβέρνηση. Κληροδοτεί προβλήματα στις επόμενες γενιές.

Ο κλιματικός νόμος θα έπρεπε να είναι ένα συμβόλαιο με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν και θα γεννηθούν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για συμβόλαιο, φέρνει την υποθήκη για το μέλλον τους.

Η περιουσία αυτής της χώρας είναι η φύση και τα νιάτα της.

Δεν είναι ούτε τα τζάκια, ούτε οι λογαριασμοί των ολιγαρχών, ούτε οι παρασιτικές οικονομικές και πολιτικές της ελίτ.

Αυτή την περιουσία λοιπόν, δεσμευόμαστε ότι θα προστατέψουμε με κάθε κόστος.

Με αφετηρία έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα προκύψει από ευρύτατη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών.

Δε θα κρατήσετε εσείς τη χώρα πίσω. Γιατί οι πρώτοι απ’ όλους που δε θα σας αφήσουν να το κάνετε, είναι οι νέες και οι νέοι της χώρας μας. Που τους καταδικάζετε με τις πολιτικές σας σε ένα αβίωτο μέλλον – σε μια αβίωτη χώρα, και τους δουλεύετε και από πάνω με τις ανοησίες σας για την ολιστική αντίληψη της ζωής.

Αυτοί λοιπόν οι νέοι, που έχουν καταλάβει ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το σύστημά σας και όχι το κλίμα, το σύστημα της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων, αυτοί είναι που θα σας δώσουν ολιστική απάντηση στην ολιστική σας αποτυχία.

Δεν είστε πια μόνοι σας. Νομίζετε ότι επειδή ελέγχετε ως καθεστώς την ελευθερία του Τύπου, επειδή ταΐζετε με λίστες Πέτσα και με κρατικές διαφημίσεις μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, επειδή διώκετε και παρακολουθείτε όσους δημοσιογράφους δε σας αρέσουν και σας ασκούν κριτική, επειδή λοιπόν επιχειρείτε να βάλετε τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες σε γύψο, μη θαρρείτε ότι είσαστε μόνοι σας.

Έχετε αντίπαλο: Μια κοινωνία που θέλει να ζήσει καλύτερα.

Έχετε αντίπαλο τις νέες γενιές που σας έχουν απαξιώσει γιατί εσείς τους απαξιώνετε.

Έχετε αντίπαλο τους μικρομεσαίους που προσπαθείτε να αφανίσετε προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Έχετε αντίπαλο τους εργαζόμενους που δεν αντέχουν άλλο την καθήλωση των μισθών και την περιστολή δικαιωμάτων» είπε ο κ. Τσίπρας.

You may also like