Πρόσωπα

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική

Πρόσωπα

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική

«Στη δημοσιογραφία αναδεικνύεις ένα πρόβλημα. Στο πανεπιστήμιο το αναλύεις. Στην πολιτική το λύνεις». Αυτό έχει επισημάνει ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, έχοντας υπηρετήσει και τα τρία αυτά πόστα.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τη δημοσιογραφία, όπου συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, αλλά δούλεψε και στο ραδιόφωνο. Ευρέως γνωστός έγινε από την εκπομπή 7+7 στο MEGA, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία. Στις αρχές του 2000 έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή ως εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατία. Σήμερα είναι βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και εκλέγεται στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Το πλούσιο βιογραφικό του

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και συνέχισε τις σπουδές του με την παρακολούθηση Σεμιναρίων Δημοσιογραφίας στην «Oxford Academy».

Παράλληλα κατέχει πτυχίο από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από το Τμήμα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών. Επίσης, κατέχει τον τίτλο του Διδάκτορα Ιστορίας από το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η Διδακτορική του διατριβή με θέμα “Identity disputes and politics at the end of the 17th century”, ανέδειξε προβλήματα εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Βενετίας στα τέλη του 17ου αιώνα.

Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε από την Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», το 1981, όπου μέσα σε ένα χρόνο γίνεται πολιτικός συντάκτης. Εκεί αρθρογραφούσε για 15 χρόνια. Για πολλά χρόνια συνεργαζόταν και με το μηνιαίο περιοδικό «Elle».

Στο ραδιόφωνο εργαζόταν για 2 χρόνια, από το 1987, στον Ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84.

Στην τηλεόραση ξεκίνησε από το MEGA, το 1989, παρουσιάζοντας για μια δεκαετία την επιτυχημένη ενημερωτική εκπομπή “7+7”.

Στην συνέχεια, πήρε μεταγραφή για το Star Channel, όπου παρουσίαζε την εκπομπή “Επι-θέσεις” (1999).

Έχει εργαστεί επίσης στη Νέα Μεσημβρινή και τη Καθημερινή.

Έχει τιμηθεί με Βραβείο από το Ίδρυμα Μπότση καθώς και από την Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων Ραδιοτηλεόρασης με το Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής τηλεοπτικής εκπομπής.

Η σταδιοδρομία του στην πολιτική

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος έχει διατελέσει εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος για την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος το 2000, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή.

Το 2004, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ορίζεται Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέση την οποία ανέλαβε εκ νέου και μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης το 2007.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος βρέθηκε για 8 χρόνια σε μια κομβική θέση δίπλα στο πρώην πρόεδρο και Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτελώντας ένα από τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι τοποθετήσεις του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου κατά τις ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών, αλλά και οι δηλώσεις χαρακτηρίζονταν από τον ήρεμο και ταυτόχρονα δυναμικό λόγο του εκπροσώπου.

Η κομβική του αυτή θέση ήταν και ο λόγος που μερίδα των μέσων ενημέρωσης προσπάθησαν να τον μπλέξουν στο ζήτημα της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, παρουσιάζοντας ένα δήθεν σκάνδαλο. Τον Οκτώβριο του 2008, παραιτείται από τη θέση του προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Για τον ίδιο λόγο δεν κατέβηκε εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του 2009.

Όπως είχε επισημάνει ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του προς τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή: «την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης, η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις. Ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα».

Το 2010, η τότε ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την πρόταση παραπομπής του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στο δικαστικό Συμβούλιο. Σχεδόν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του κ. Ρουσόπουλου. Η αλήθεια είχε αρχίσει να ξεδιαλύνει.

Το 2011 το δικαστήριο δικαίωσε την αγωγή του πρώην Υπουργού εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και των Δημοσιογράφων Γ. Αυτιά, Γ. Βλάχου και Γ. Ντάσκα για συκοφαντική δυσφήμιση, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Όλοι καταδικάστηκαν για τις ψευδείς κατηγορίες και το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 15.000 ευρώ συν δικαστικά έξοδα στον κ. Ρουσόπουλο, δικαιώνοντάς τον.

Το 2017 αθωώθηκαν από τα ποινικά δικαστήρια όλοι οι εμπλεκόμενοι και η υπόθεση κλείνει οριστικά.

Το 2019, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαλλαγμένος από τις όποιες σκιές και δικαιωμένος, κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Α’ Αθηνών, και έτσι υπηρετεί τα καθήκοντα του ξανά στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Δεν θα κρύψω πως ο ένας από τους δύο λόγους της επιστροφής μου είναι η ηθική δικαίωση από τον λαό. Ο πρώτος, όμως, είναι η άποψη που διατύπωσα πέρυσι στους φοιτητές μου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όταν με ρώτησαν εάν προτιμώ τη δημοσιογραφία, το πανεπιστήμιο ή την πολιτική. Τους απάντησα ως εξής: “Στη δημοσιογραφία αναδεικνύεις ένα πρόβλημα. Στο πανεπιστήμιο το αναλύεις. Στην πολιτική το λύνεις”. Αυτό με ενδιαφέρει στην πολιτική», είχε επισημάνει λίγο πριν τις εθνικές εκλογές το 2019 και την επανεκλογή του στη Βουλή.

Οικογένεια

Είναι παντρεμένος με τη Δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Άννα.

You may also like