Δηλώσεις

Δένδιας: Το γεγονός ότι η Τουρκία, ενοχλείται δείχνει την έλλειψη επιχειρημάτων

Δηλώσεις

Δένδιας: Το γεγονός ότι η Τουρκία, ενοχλείται δείχνει την έλλειψη επιχειρημάτων

Δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του τ/σ STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

«Οφείλω να πω ότι πάντοτε απορώ με την Τουρκία. Γιατί έχει κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης, τα οποία δεν μου είναι κατανοητά. Η Ελλάδα τι έκανε; Ο Πρωθυπουργός τι έκανε; Έκανε τη δουλειά του ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η επίσκεψη δεν είχε κανένα αντι-τουρκικό χαρακτήρα. Υπεράσπισε τα ελληνικά συμφέροντα, εξήγησε τις ελληνικές θέσεις, ανάπτυξε τα προβλήματα στην περιοχή. Αυτό που, ίσως, θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία από την πλευρά της είναι να έχει και αυτή έναν πειστικό λόγο να απευθύνει απέναντι στην υπερδύναμη και την παγκόσμια κοινότητα. Το γεγονός ότι ενοχλείται δείχνει ακριβώς αυτό, την έλλειψη επιχειρημάτων» σημείωσε ο κ. Δένδιας σχολιάζοντας την αντίδραση της Τουρκίας από την επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ερωτώμενος για την αντίδραση από την αμερικανική πλευρά για τις τουρκικές διεκδικήσεις και τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως: «τον κ. Blinken πια τον ξέρω. Είχα την ευκαιρία να του δείξω, ίσως, περισσότερους χάρτες από τον Λευκό Οίκο. Γιατί υπήρξε ένα ζήτημα. Το ζήτημα των υπερπτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το οποίο είναι εξαιρετικά ενοχλητικό. Δεν μπορεί τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια εξωτερική απειλή και μια διεθνή κρίση, δύο σύμμαχες χώρες να έχουν τέτοια προβλήματα. Και με απόλυτη υπευθυνότητα του ενός, της Τουρκίας. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να εξηγηθεί στην αμερικανική πλευρά, ώστε να υπάρχει σαφής κατανόηση του πεδίου» και πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα, τώρα, η όλη συζήτηση δεν είχε να κάνει, όπως πολύ καλά παρατηρήσατε, μόνο με την Τουρκία. Υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις στην περιοχή, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια από αυτές, η Λιβύη είναι μια άλλη, η ευρύτερη περιοχή μας η Ανατολική Μεσόγειος, η δυνατότητα συνεργασιών, το σχήμα 3+1, η κατάσταση στον αραβικό κόσμο, οι ευκαιρίες συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο και πέραν του αραβικού κόσμου με την Ινδία, με τη Αίγυπτο, ήταν και αυτά κομμάτια των συνομιλιών μου με τον A. Blinken».

You may also like