Δηλώσεις

Τσίπρας: Η εποχή μας χρειάζεται κοινωνικό κράτος

Δηλώσεις

Τσίπρας: Η εποχή μας χρειάζεται κοινωνικό κράτος

Δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Συνέδριο με θέμα: «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

«Στην περίοδο της πανδημίας, όλοι, φτωχοί και πλούσιοι, προστρέχαμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πρέπει να πάμε σε μια λελογισμένη αύξηση των δαπανών. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση, που δεν απαιτεί μόνο πόρους, αλλά και θεσμικό αναπροσανατολισμό. Απαιτεί την ανάγκη να στηρίξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Απαιτεί, ιδίως στις μέρες μας, τη στήριξη των εργαζομένων. Απαιτούνται προσλήψεις. Απαιτείται ανακατανομή των πόρων ώστε να δώσουμε κίνητρα να μείνουν στη χώρα μας οι νέοι γιατροί. Αν δεν επενδύσουμε στην πρόληψη και όχι μόνο σε ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε υψηλές υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες.

Αν έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε 3 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες, δε θα μου λέγατε «πού τα βρήκες τα λεφτά». Γιατί, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία, πάντοτε υπάρχει αυτή η ερώτηση; Δεν ήταν ένας «πόλεμος» αυτός που ζήσαμε για δύο χρόνια με 30.000 νεκρούς;

Δεν μπορείς να έχεις το μυαλό σου μονάχα στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εάν θέλεις ένα ασφαλές, σύγχρονο, λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους πολίτες. Θα υπάρχει κόστος, αλλά το κόστος αυτό θα πιάνει τόπο.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι από την εκλογή της ξεκίνησε να διασπείρει φήμες πρόωρων εκλογών. Είναι οξύμωρο, αλλά οι διαρροές για πρόωρες εκλογές προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο κάτοικος είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος διαψεύδει. Πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Εμείς βιαζόμαστε γιατί με ανησυχεί τι θα παραλάβουμε ξανά. Γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι και μια μέρα που ξοδεύεται χρήσιμος χρόνος και κρίσιμοι πόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να διοχετευθούν για τη στήριξη της κοινωνίας», επεσήμανε.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like