Ανάλυση

Τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Ανάλυση

Τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Η «Ελπίδα» χτύπησε την Ελλάδα με μανία, παραλύοντας τα πάντα, χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το κράτος -για ακόμη μία φορά- δεν έδειξε αντανακλαστικά.

Κατά καιρούς η χώρα μας έχει ζήσει αρκετά τραγικές στιγμές από τα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει αρκετές φορές. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Ας δούμε τα πιο καταστροφικά φαινόμενα, ξεκινώντας από πολύ μακριά.

Νοέμβριος 1896

Ήταν 14 Νοεμβρίου του 1896, λίγο μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής, όταν η Αττική δοκιμάστηκε για τα καλά. Για πάνω από 12 ώρες μία δυνατή μπόρα «χτύπησε» με μανία την Αθήνα και τον Πειραιά. Το αποτέλεσμα; Ο Κηφισός και ο Ιλισός φούσκωσαν, ξεχείλισαν και ολόκληρες γειτονιές θάφτηκαν στη λάσπη. Τότε η θεομηνία χαρακτηρίστηκε ως «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» (έγινε ανήμερα της γιορτής του αποστόλου Φιλίππου) και οδήγησε στο θάνατο 70, κατ’ άλλους 61 ανθρώπους, ενώ οι υλικές καταστροφές ήταν μεγάλες. Είναι ενδεικτικό πως τότε, λόγω της πλημμύρας, ανατράπηκε η ατμομηχανή της αμαξοστοιχίας που ερχόταν από την Πάτρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο μηχανοδηγός. Η συγκοινωνία Αθήνα – Πειραιάς, επί πολλές ημέρες, γινόταν δια θαλάσσης!

Ιούλιος 1907

Τα χρόνια πέρασαν και όλα κυλούσαν ομαλά. Ένα καιρικό φαινόμενο ήρθε και πάλι να ταράξει την Ελλάδα. Στις 5 Ιουλίου του έβδομου έτους σημειώνεται έντονη καταιγίδα στη Θεσσαλία, η οποία βρήκε ανοχύρωτα τα Τρίκαλα με τον ποταμό Ληθαίο να γίνεται χείμαρρος και να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Ο τραγικός απολογισμός ήταν περίπου 100 νεκροί, 1.200 κατεστραμμένα σπίτια και 6.000 άστεγοι.

Νοέμβριος 1924

Για πάνω από τρεις ώρες μία νεροποντή στην Καλαμάτα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 κάτοικοι της περιοχής. Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, ενώ πλατείες και δρόμου καταστράφηκαν.

Νοέμβριος 1928

Τρία χρόνια αργότερα, ακόμη μία ισχυρή καταιγίδα, μεγάλης έκτασης, βρίσκει και πάλι ανοχύρωτη την Πελοπόννησο. Η βροχή «χτύπησε» την περιοχή για πάνω από 18 ώρες, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 10. Συνολικά 200 σπίτια κατέρρευσαν, καταστράφηκαν αρδευτικά έργα, η υπερχείλιση του Πηνειού κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη γεωργική παραγωγή και παρέσυρε τα αντιπλημμυρικά έργα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Γύθειο, το 30% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε.

Νοέμβριος 1932 

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1932, όταν ισχυρή βροχόπτωση, περίπου δύο ωρών, έπληξε τη Σητεία της Κρήτης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σπίτια, δρόμοι, αρδευτικά έργα, η Γέφυρα της Πέτρας ισοπεδώθηκε, ενώ πολλά ζώα πνίγηκαν. Ευτυχώς τότε δεν καταγράφηκαν νεκροί.

Νοέμβριος 1934

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή της από την καταιγίδα που έπληξε στις 22 Νοεμβρίου του 1934 το Νέο Φάληρο, το Περιστέρι, την Κοκκινιά, τον Ρέντη και το Μοσχάτο. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν την ίδια ημέρα και σε περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Ιωνίας, τα οποία προκάλεσαν πολλές ζημιές σε αρκετά σπίτια. Τότε αυτόπτης μάρτυρας του φαινομένου ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος έγραψε το περίφημο τραγούδι «Η πλημμύρα», στο οποίο αναφέρθηκε στα όσα πέρασαν οι άνθρωποι που πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή.

Οκτώβριος 1955

Στις 14 Οκτωβρίου του 1955 έχασαν τη ζωή τους 27 άτομα, από τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στον Βόλο και προκάλεσαν πολλές υλικές ζημιές.

Νοέμβριος 1961

Η Αττική θρήνησε συνολικά 40 άτομα στις 5 Νοεμβρίου του 1961, όταν μετά από χαλαζόπτωση πλημμύρισε ο Κηφισός. Επίκεντρο της καταστροφής τότε ήταν το Περιστέρι, πάνω από 300 άτομα τραυματίστηκαν, 3.700 έμειναν άστεγοι και πάνω από 4.000 σπίτια καταστράφηκαν. Εν τω συνόλω μέσα σε οκτώ ώρες έπεσαν 114 χιλιοστά βροχής και σε μία ώρα 40 χιλιοστά βροχής!

Νοέμβριος 1977

Στις 2 Νοεμβρίου 1977, η νεροποντή χτύπησε τις δυτικές συνοικίες της Αττικής. Όλα ξεκίνησαν όταν ισχυρές καταιγίδες άρχισαν να πλήττουν τον Πειραιά, ενώ και η Αθήνα δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Εκείνο το απόγευμα ο καιρός στην Αττική έκλεισε από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όχι από τα νότια-νοτιοδυτικά όπως συνηθίζεται σε άλλες ιστορικές καταιγίδες. Τότε σημειώθηκαν και αρκετές διακοπές ρεύματος λόγω της πτώσης κεραυνών που προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο στο δίκτυο σειρήνων της Αεροπορίας, με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν για αρκετή ώρα στην Αθήνα και τον Πειραιά εν μέσω θεομηνίας. Η κατάσταση ξέφυγε καθώς το αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε, δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου διακόπηκαν, ο Κηφισός ξεχείλισε. Το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περισσότερα από 170 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και οι νεκροί που ανασύρθηκαν από τη λάσπη και τα ορμητικά νερά των χειμάρρων έφτασαν τους 39.

Νοέμβριος 1979

Στις 19 Νοεμβρίου του 1979 σε ολόκληρη τη χώρα η κακοκαιρία χτυπάει ολόκληρη την Ελλάδα και αφήνει πίσω της πέντε νεκρούς. Τότε πλήττεται κυρίως η Μακεδονία, με πολλά σπίτια να καταρρέουν και πάνω από 4.000 άνθρωποι να μένουν άστεγοι.

Μάρτιος του 1987

Τον Μάρτιο του 1987 Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βόρεια Ελλάδα. Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα και Φλώρινα μετρούν βαθιές πληγές και 10 νεκρούς λόγω της ισχυρότατης καταιγίδας που κράτησε αρκετές ώρες. Συνολικά πλημμύρισαν 80.000 στρέμματα με καλλιέργειες σιταριού, τεύτλων, καθώς και πολλά σπίτια και καταστήματα κυρίως στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη.

Αύγουστος 1990

Στις 24 Αυγούστου του 1990 η κακοκαιρία επελαύνει στις εξής περιοχές: Φθιώτιδα, Αχαΐα, Θεσσαλία και Εύβοια. Πέντε άτομα χάνουν τη ζωή τους, ενώ πλημμυρίζουν και εκατοντάδες σπίτια. Σημαντικές καταστροφές σημειώνονται και στο οδικό δίκτυο.

Νοέμβριο 1992

Στις 19 Νοεμβρίου 1992, στην Καβάλα ισχυρή καταιγίδα που κράτησε πολλές ώρες οδηγεί στο θάνατο 4 ανθρώπους και καταστρέφει το 70% του οδικού δικτύου της περιοχής.

Οκτώβριος 1994

Στόχος της θεομηνίας έγιναν τα Δωδεκάνησα στις 20 Οκτωβρίου του 1994. Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα νερά που «έπνιξαν» την Ρόδο. Μία μέρα αργότερα στις 21 Οκτωβρίου 1994, ο Ποδονίφτης ξεχείλισε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και του Περισσού πνίγοντας 13 ανθρώπους. Ήταν τόση η δύναμη της βροχής που μέσα σε 1,5 ώρα έπεσαν 70 χιλιοστά βροχής (τα 40 χιλιοστά σε μία ώρα). Πάνω από 500 οικογένειες έμειναν άστεγες, σχεδόν 400 σπίτια κατέρρευσαν και 4.000 πλημμύρισαν. Τότε υπέστη σοβαρές ζημιές και το κτίριο του ΚΚΕ στον Περισσό όταν η λάσπη κατέστρεψε μέρος των ιστορικών αρχείων του κόμματος, αλλά και τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις του 902 και της «Τυποεκδοτικής».

Φεβρουάριος 1995

Μία μεγάλη κατολίσθηση έγινε στη Μαλακάσα τον Φεβρουάριο του 1995, λόγω των ασταμάτητων βροχοπτώσεων. Ευτυχώς τότε δεν υπήρξαν θύματα, αλλά διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και των τρένων για μεγάλο διάστημα.

Ιούλιος 2002

Ο Κηφισός γίνεται και πάλι το επίκεντρο των καιρικών φαινομένων. Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τις γύρω περιοχές και το ποτάμι ξεχειλίζει για ακόμη μία φορά.

Οκτώβριος 2014

Τον Οκτώβριο του 2014 η Δυτική Αττική δέχεται το «χτύπημα» της κακοκαιρίας. Σπίτια εκείνες τις ημέρες πλημμύρισαν ενώ καταστήματα καταστράφηκαν.

Οι νεκροί της Μάνδρας

Στις 15 Νοεμβρίου του 2017 μία ξαφνική νεροποντή δημιούργησε ένα τεράστιο χείμαρρο, ο οποίος πέρασε από την οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα. Αντίστοιχοι χείμαρροι έφτασαν μέχρι και τη Νέα Πέραμο. Τότε αποκαλύφθηκαν τα τεράστια λάθη στα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει στην περιοχή. Συνολικά 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε πως καταστράφηκαν 1064 κτίρια, εκ των οποίων τα 794 ήταν κατοικίες, τα 126 επαγγελματικοί χώροι, τα 8 δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα.

Οι νεκροί της Χαλκιδικής

Τον Ιούλιο του 2019 φονική κακοκαιρία σάρωσε τη Χαλκιδική με αποτέλεσμα να αφήσουν την τελευταία τους πνοή επτά άτομα. Σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές. Από τα ρεπορτάζ των ημερών προέκυψε πως δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από πτώση στέγης σε ταβέρνα, άλλοι δύο τραυματίστηκαν θανάσιμα από πτώση δέντρου, ενώ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων «έσβησε» από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω των ισχυρών ανέμων. Το έβδομο θύμα της θεομηνίας εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του.

Αύγουστος 2020 και Σεπτέμβριος 2020

Στις αρχές Αυγούστου του 2020 συνολικά πέντε συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες, μετά από ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Εύβοια. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα βρέφος οκτώ μηνών, δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ενώ δύο άτομα πέθαναν προσπαθώντας να σωθούν. Φερτά υλικά βγήκαν στη θάλασσα και ο Νότιος Ευβοϊκός επί εβδομάδες ξέβραζε νεκρά ζώα και συντρίμμια στις ακτές της Αττικής.

Μετά από ενάμιση μήνα κάνει την εμφάνισή του ο Ιανός. Επρόκειτο για τον πιο ισχυρό Μεοσγειακό Κυκλώνα από τα μέσα του 20ου αιώνα, «γεννήθηκε» πάνω από τη Λιβύη και ταξίδεψε προς την Ελλάδα. Πέρασε από τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία και δεν άφησε κομμάτι γης στην Ελλάδα που να μην του δείξει την καταστροφική μανία του, περνώντας ακόμη και από την Κρήτη. Ο Ιανός τελικά σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, γκρέμισε κτίρια, σπίτια, κατέστρεψε καλλιέργειες. Μόνο στον Δήμο Μουζακίου έξι γέφυρες έπεσαν. Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος είδαν την κακοκαιρία να μην αφήνει τίποτα όρθιο στις περιοχές τους. Αντίστοιχα και στην Καρδίτσα θρηνήσαμε νεκρούς.

Τα υπόλοιπα φαινόμενα

Μετά εμφανίστηκε στην Ελλάδα η Μήδεια που έφερε χιόνια στην Ελλάδα και διακοπές ρεύματος που κράτησαν για πάνω από μία εβδομάδα, ενώ ακολούθησε και ο Λέανδρος που έφερε χιόνια και βροχές αλλά και η Κίρκη σκότωσε έναν άνθρωπο στην Κρήτη. Ύστερα συναντήσαμε την Αθηνά, αλλά και τον Μπάλλο, ο οποίος σάρωσε τη Βόρεια Εύβοια, εκεί που το καλοκαίρι εισέβαλε η πυρκαγιά, χτύπησε τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία. Από τον Μπάλο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

You may also like