Δηλώσεις

Στυλιανίδης: «Η Ελλάδα κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU για την ανατολική Μεσόγειο

Δηλώσεις

Στυλιανίδης: «Η Ελλάδα κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU για την ανατολική Μεσόγειο

Δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης στο 7ο Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη διασύνδεσης της διαχείρισης του κινδύνου με τις νέες προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η κλιματική κρίση στη βάση του τρίπτυχου Πρόληψη – Προετοιμασία/ Ετοιμότητα – Ανθεκτικότητα. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU ως «καίριας σημασίας εργαλεία για τη συλλογική θωράκισή μας έναντι των διαρκώς εντεινόμενων φυσικών καταστροφών», σημειώνοντας με έμφαση ότι στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ο ίδιος χαιρέτισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γνώσης Πολιτικής Προστασίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU για την ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών από έξι Ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον Επίτροπο Janez Lenarčič, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, ο οποίος εξαρχής υποστήριξε την ελληνική πρόταση για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα «Αιγίς» για τη συνολική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, το οποίο χρηματοδοτείται κατεξοχήν από ευρωπαϊκούς πόρους. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως την αρμόδιο Επίτροπο Elisa Ferreira, καθώς και τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για τη Στήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Mario Nava, για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του εθνικού συντονιστικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στη χώρα μας, υποστηριζόμενου από μια εθνική βάση δεδομένων με επιστημονική τεκμηρίωση και επάρκεια, μέσω του τεχνικού προγράμματος στήριξης (TSI) της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ( DG REFORM).

You may also like